Homebuilt

PH-FFT Vans RV-12iS staat er gekleurd op

(PH-FFT) Vans RV-12iS

Lelystad Airport, 17 januari 2020 – Ons was ter ore gekomen dat de bouw van de Vans RV-12iS van Thom Sijs op Lelystad Airport weer in een volgende fase was gekomen. Reden om polshoogte te nemen en te bekijken hoe de activiteiten rondom de toekomstige PH-FFT (Fun-For-Two) gevorderd zijn.

(PH-FFT) Vans RV-12iS

De afgelopen maanden is de kist gespoten. De romp, staart en het stabilo zijn voorzien van hun definitieve kleuren. De PH-FFT wordt een kistje in een sierlijk blauwwit kleurenschema met daarbij een meegolvende grijze striping.

(PH-FFT) Vans RV-12iS

Pak uw Vans op en wandel…

Op 6 januari 2020 is het toestel door de enthousiaste bouwer op spierkracht vanuit de spuithal weer op zijn plek naar de kraamkamer van het kistje getrokken. Vanaf de spuitcabine in de Prekas-hangaar ging het via de toren en het Deltaplatform over de weg naar de hangaarbox bij Foxtrot. Dit alles onder het toeziend oog en de welwillende medewerking van Operations van de luchthaven.

Thom Sijs aan de wandel met zijn Vans RV-12iS van de spuiterij naar zijn hangaarbox (Foto via Thom Sijs)

Tot de Vans gespoten was kon er even niet verder gewerkt worden aan het kistje. Daar komt nu weer verandering in. De vleugels worden op dit moment gespoten en deze zijn binnenkort ook gereed om definitief aan het toestel bevestigd te worden.

De wandeling liep via de toren en verliep onder begeleiding van Operations van de luchthaven (Foto via Thom Sijs)

Thoms Sijs is momenteel bezig met het bevestigen van de controls naar hoogteroer en staart. Ook is een begin gemaakt met het plaatsen van de bekleding van de stoelen. De gekozen grijsblauwe kleuren passen goed bij het exterieur. Uiteraard ontbreekt de typeaanduiding ‘RV-12iS’ niet op de rugleuning.

Op dit moment wordt de bekabeling naar hoogte- en richtingsroer aangebracht
De stoelbekleding past goed bij de kleuren aan de buitenkant

Nu de kist gespoten is breekt de afbouwfase van het toestel aan. Daarna komt de Rotaxmotor hopelijk spoedig tot leven en kunnen de eerste taxiproeven gemaakt worden met als ultiem doel; de eerste vlucht. Die is inmiddels weer een stapje dichterbij gekomen.

(PH-FFT) Vans RV-12iS

Wat vooraf ging

Hieronder nog een kleine collage van de eerdere bouwstadia van de PH-FFT.

Geef een reactie