Airliners

Airbus A320 OO-SNB, een vliegtuig met een hoog “Kuifje gehalte”

OO-SNB Airbus A320-214 Brussels Airlines

Genève, 22 mei 2019 – Wanneer een vliegtuig een hoog “Kuifje gehalte” heeft bedoelen we daarmee dat het zo in de stipverhalen van de tekenaar Hergé had kunnen voorkomen. Als voorbeeld noemen we de Aero 145 en het zelfbouwtoestelletje van de kunstenaar Joost Conijn.

Maar het “Kuifje gehalte” kan ook anders tot stand komen, getuige de OO-SNB die we tegen kwamen op de luchthaven van Genève op 22 april 2019. Deze Airbus A320-214 van Brussels Airlines is namelijk geheel voorzien van een beschildering in de stijl van Kuifje. De Airbus lijkt op deze manier rechtstreek te komen uit het stripalbum “De Avonturen van Kuifje – De Schat van Scharlaken Rackham”. In dat album vaart Kuifje in een duikboot in de vorm van een haai. De Airbus is op dezelfde manier beschilderd. Ook heeft het toestel als naam Rackham gekregen.
Dit stripboek is, net als de andere Kuifje-albums, een klassieker. De eerste druk verscheen al in 1944!
In maart 2015 vloog de OO-SNB voor het eerst in deze kleuren. Het is bedoeld om België te promoten, de geestelijk vader van Kuifje, Hergé (pseudoniem van Georges Prosper Remi Remi, 1907 – 1983) was immers een Belg.

OO-SNB Airbus A320-214 Brussels Airlines

Op de romp van de kist staat verder als tekst: Brussels Airlines – We fly you to the home of Tintin. Tintin is de Franse benaming van Kuifje.

OO-SNB Airbus A320-214 Brussels Airlines

Niet alleen de buitenkant is in Kuifje-stijl gebracht. Ook binnen in de cabine zijn afbeeldingen van Kuifje te vinden en het eerdergenoemde stripalbum is als lectuur, in diverse talen aan boord aanwezig.

OO-SNB Airbus A320-214 Brussels Airlines

De OO-SNB zal in 2020 weer omgespoten worden. Dan zal deze bijzondere uitvoering helaas verdwijnen.
Dit toestel is overigens gebouwd in 2001 met constructienummer 1493. Het heeft vanaf juni 2001 als D-ALTD gevlogen bij LTU en vervolgens bij Air Berlin in Duitsland. In die tijd heeft het ook al twee keer aparte titels gehad. Eerst met kleuren van “Hertha BSC” in december 2002 en vervolgens in de kleuren van “RCD Mallorca” in december 2005.

OO-SNB Airbus A320-214 Brussels Airlines

Sinds mei 2011 vliegt deze A320 voor Brussels Airlines. De eerste jaren in de gewone huisstijl van deze Belgische luchtvaartmaatschappij.

OO-SNB Airbus A320-214 Brussels Airlines in zijn oorspronkelijke kleuren (Brussel, 13 april 2013)

Geef een reactie