MuseumOld TimersWarbirds

PH-MES CASA (Bücker) 1.131E Jungmann van Vroege Vogels in ML-KNIL kleuren

PH-MES / BJ-007 CASA (Bücker) 1.131E Jungmann

Lelystad Airport, 18 januari 2020 – Bij de Stichting Vroege Vogels heeft men de Bücker Jungmann uit de collectie voorzien van een gewijzigd uiterlijk. Deze – bij CASA (Construcciones Aeronáuticas SA) in Spanje gebouwde – 1.131E Jungmann uit 1954 heeft kenmerken gekregen als ware het een Jungmann die bij het onderdeel Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (ML-KNIL) heeft gevlogen. Dat is met dit toestel overigens niet het geval.

Zes ML-KNIL Bückers

In 1939 had de ML-KNIL zes Bücker Bü-131 Jungmanns besteld. Deze werden in 1940 afgeleverd op Andir (Bandung) op West Java. De toestellen kregen de militaire registraties BJ-001 tot en met BJ-006. De letters in het kenmerk waren een verwijzing naar het type; Bücker Jungman.

PH-MES / BJ-007 CASA (Bücker) 1.131E Jungmann

De toestellen zijn allen aan hun einde gekomen in Nederlands-Indië. Hetzij door ongevallen, hetzij doordat ze vernietigd werden tijdens de Japanse inval aan het begin van 1942.

Tweede toestel

De Jungmann op Lelystad Airport was het tweede toestel dat in de collectie van de Stichting Vroege Vogels kwam, na de Tiger Moth. Dit toestel heeft indertijd dienstgedaan bij de Spaanse Luchtmacht (Ejército del Aire). De Jungmanns werden daar gebruikt voor de opleiding van piloten. Dit exemplaar vloog in Spanje als E3B-478. In totaal zijn er 555 exemplaren voor de Spaanse Luchtmacht gebouwd door CASA.
Het toestel is medio jaren ’70 gerestaureerd door het team vrijwilligers van de stichting, samen met de Franse vliegtuigverzamelaar Jean Salis op La Ferté-Alais in Frankrijk. Bij de Vroege Vogels werd de CASA jarenlang gevlogen als N131EB, een verwijzing naar de typeaanduiding en EB staat hierbij voor “Early Birds” – Vroege Vogels in het Engels.

Zo vloog de N131EB CASA (Bücker) 1-131E Jungmann jaren bij Stichting Vroege Vogels

In het Amerikaanse register staat de N131EB ingeschreven met constructienummer E3B-478. Dat is het oude militaire kenmerk. Het constructienummer van deze kist zou evenwel 2012 zijn, maar dat hebben we (nog) niet 100% kunnen vaststellen.
Deze dubbeldekker was de favoriet van de inmiddels overleden Jaap van Mesdag, grondlegger van de Vroege Vogels. Hij was zeer te spreken over de sportieve eigenschappen van dit toestel. Als hij het vergeleek met zijn Tiger Moth dan was de Tiger Moth een vrachtwagen en de Jungmann een sportauto.

Van N131EB naar PH-MES

Inmiddels is men bij de Stichting Vroege Vogels van plan om het toestel onder te brengen in het Nederlandse luchtvaartregister. Daarvoor heeft men het kenmerkt PH-MES gereserveerd. En dat is uiteraard een rechtstreekse verwijzing naar en eerbetoon aan Jaap van Mesdag. Hoewel het typeplatje op de romp nog aangeeft dat het de N131EB is staat in de cockpit al een plaatje PH-MES. Hopelijk wordt de kist spoedig definitief ingeschreven als PH-MES en kiest het als Nederlandse Jungmann het luchtruim.

Op het typeplaatje staat nog N131EB
Maar in de cockpit is al PH-MES te lezen

Met een nieuwe registratie vond men het bij Vroege Vogels ook tijd voor een ander uiterlijk van de kist. Daarom is de CASA voorzien van de registratie BJ-007. Daarmee borduurt het voort op de serie van de zes Jungmanns in Nederlands-Indië. Historisch niet correct, maar het kistje fleurt wel op van de oranje driehoek.

PH-MES / BJ-007 CASA (Bücker) 1.131E Jungmann

Ook is het richtingsroer oranje gemaakt, alsmede de trimvlakjes van het hoogteroer. Er zijn bij mijn weten geen foto’s overgebleven van de ML-KNIL Bückers, dus we kunnen niet checken of dat vroeger ook zo was uitgevoerd.

Oranje richtingsroer en trimvlakjes

De rest van het toestel is ongewijzigd gebleven. De neus is dan ook nog steeds donkerblauw. De rest van de kist is zilvergrijs. In de staat is het logo van de Early Birds gebleven. De oude militaire registratie E3B-478 is van de staart verwijderd.

De neus van het toestel is donkerblauw gebleven
Het logo van de Early Birds staat nog in de staart

Nog een ML-KNIL Bücker

Op het vliegveld Hoogeveen bevindt zich nog een Bücker Jungmann in ML-KNIL kleuren. Dit is de G-BUVN en dit is, net als de kist van Vroege Vogels, een CASA 1.131E Jungman die bij de Spaanse Luchtmacht dienst heeft gedaan. De G-BUVN hoort bij de ‘Egmond Vintage Wings’, een imposante collectie historische vliegtuigen van de familie van Egmond.

Zo vliegt de G-BUVN / BI-005 CASA (Bücker) 1.131E Jungmann op Hoogeveen

Deze kist is geheel zilvergrijs en draag als militair kenmerk BI-005. De kist heeft wel het uiterlijk van een ML-KNIL exemplaar, maar de registratie is ook hier historisch niet juist. De zes toestellen van weleer begonnen allen met BJ- in plaats van BI-.

Links de EC-333 CASA (Bücker) 1.131E Jungmann in oude Spaanse kleuren voordat het de G-BUVN werd (Lelystad, 1991)

Vereerd

Toch nog even terug naar het kenmerk BJ-007. Mijn eerste gedacht ging uit naar James Bond en naar mijn eigen initialen. Nooitgedacht dat ik mezelf ooit in één adem met geheim agent Bond zou noemen! Uiteraard hebben we Stichting Vroege Vogels gecomplimenteerd met de keuze van de versierselen bij dit kistje. We zijn zeer vereerd! 😉

PH-MES / BJ-007 CASA (Bücker) 1.131E Jungmann

Geef een reactie