HomebuiltMuseum

Een Evans VP-1 in Japan

001 Evans VP-1 Volksplane

Komatsu, 3 december 2019 – Aan deze Evans VP-1 Volksplane is zes jaar gebouwd door een Japanner uit de stad Toyama, niet ver van Komatsu waar het nu in een museum staat. De toen 26-jarige amateurbouwer kocht in Amerika bij de Evans Aircraft Company bouwtekeningen voor zijn toestel. Al sinds zijn middelbareschooltijd droomde hij ervan om zijn eigen vliegtuig te bouwen.
In mei 1986 was het zo ver. Toen werd een eerste vlucht van 20 minuten gemaakt vanaf het Senrihama-strand in Hakui. Het kistje was daarbij uitgerust met een Volkswagenmotor uit een Kever van 60 pk (44 kW).

001 Evans VP-1 Volksplane

Het kistje draagt een registratie beginnend met een Japans teken, gevolgd door 001. Sinds 1996 maakt het deel uit van de collectie van het Ishikawa Prefectural Aviation Plaza op de luchthaven van Komatsu in het westen van Japan.

Ontwerper

De Evans VP-1 is ontworpen door de Amerikaan William Samuel Evans. Met dit toestel wilde hij een eenvoudig te bouwen en veilig te vliegen zelfbouwtoestel maken. De vliegprestaties en het uiterlijk waren daarbij van ondergeschikt belang. Zijn ontwerp vloog voor het eerst in 1968. Sindsdien zijn er meer dan 6.000 sets tekeningen verkocht.

Nederlandse VP-1

Ook in Nederland is de VP-1 gebouwd. Er zijn ons twee projecten bekend. Opmerkelijk genoeg hebben beide toestellen het – voor dit model erg toepasselijke –  kenmerk PH-VPI. Het eerste exemplaar met projectnummer NVAV.10 is niet afgebouwd tot een vliegend toestel. Het hangt met de naam “Pinokkio” in het Aviodrome op Lelystad Airport.

PH-VPI Evans VP-1 Volksplane hangt in het Aviodrome

De tweede PH-VPI is gebouwd door de inmiddels overleden Richard van As. Zijn project had nummer NVAV0027. Dit toestel heeft van 2004 tot en met 2014 ingeschreven gestaan in het Nederlandse luchtvaartregister. Het kistje kwamen we in 1992 al eens tegen op Lelystad Airport.

PH-VPI Evans VP-1 Volksplane van Richard van As in 1992 op Lelystad Airport

Met “de vondst” van een VP-1 in Japan is maar weer bewezen; het zelfbouwvirus is over de hele wereld verspreid.

2 gedachten over “Een Evans VP-1 in Japan

  1. Het Japanse karakter (kanji) in de ‘registratie’ (voor zover dat officieel is) spreek je uit als ‘ji’, en betekent zoiets als ‘prive’.

Geef een reactie