PostzegelsSportvliegtuigen

Zuidpoolreiziger JA8221 Pilatus PC-6/B3-H2 Turbo Porter

JA8221 Pilatus PC-6/B2-H2 Turbo Porter

Komatsu, 3 december 2019 – Een Pilatus PC-6 turbo Porter kun je in alle uithoeken van de wereld tegenkomen. Dus ook in Japan, het land van de rijzende zon. Er hebben ooit drie PC-6 turbo Porters ingeschreven gestaan in Japan. Daarvan is er nog één in het land aanwezig, de JA8221. Dit toestel staat tentoongesteld in het Ishikawa Aviation Plaza op het vliegveld Komatsu aan de westkant van Japan.

JA8221 Pilatus PC-6/B2-H2 Turbo Porter

Japanese Antarctic Research Expedition

De JA8221 is in 1978 gebouwd en heeft als constructienummer 800. De juiste typeaanduiding is PC-6/B2-H2. B2 is daarbij de aanduiding voor de gebruikte motor, in dit geval een Pratt & Whitney PT6A-2 van 680 pk (500 kW). H2 is de aanduiding voor het maximale startgewicht van 2.200 kilo.
Deze kist is op 22 maart 1979 in dienst gekomen bij de Japanese Antarctic Research Expedition (JARE). Het opereerde vanuit Showa Station, een Japanse onderzoeksnederzetting op de Zuidpool.
Met de Pilatus Porter werden luchtfoto’s gemaakt. Met dit toestel kon men grotere gebieden bestrijken dan voorheen met een Cessna 185. Ook kon dit toestel hoger vliegen dan zijn voorganger waardoor er betere overzichtsfoto’s van het gebied gemaakt konden worden.

JA8221 Pilatus PC-6/B2-H2 Turbo Porter

De JA8221 raakte onherstelbaar beschadigd bij een ongeluk op Antarctica op 4 maart 1993. Het gehavende toestel is daarna gerepatrieerd naar Japan. Vanaf 1994 is het in het Ishikawa Aviation Plaza terecht gekomen, een bescheiden luchtvaartmuseum naast de gecombineerd civiele/militaire luchthaven van Komatsu.

JA8221 Pilatus PC-6/B2-H2 Turbo Porter heeft een stoer trappetje om op de vleugel te komen

De JA8221 is in het museum neergezet in een klein diorama van de Zuidpool. De kist is vanwege de lastige lichtomstandigheden in het museum niet makkelijk te fotograferen.

Postzegels

Het stickervel met Japanse postzegels met daarop de JA8221

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de eerste Japanese Antarctic Research Expedition kwamen op 23 januari 2007 een tweetal postzegelvelletjes uit waar deze Pilatus Porter op voorkomt. Het ene velletje bestaat uit tien gewone zegels van 80 Yen. Het tweede velletje is een stickervel met ronde zegels, ook van 80 Yen ieder. Op beide velletjes is één zegel gewijd aan de Pilatus PC-6 Turbo Porter. De postzegels zijn ontworpen door Hoshiyama Ayak.

Er is ook een normaal velletje postzegels uitgekomen met dezelfde afbeeldingen
De JA8221 Pilatus PC-6/B2-H2 Turbo Porter op een postzegel

Inmiddels hebben we deze postzegels via Ebay weten te bemachtigen. Ze maken nu deel uit van onze luchtvaart-postzegel collectie.

Op 8 november 1956 verliet Soya, het schip van Antarctic Expedition, de pier van Harumi bij Tokio met zijn eerste expeditieploeg en opende het Showa Station op Antarctica. Sindsdien heeft de Japanse Antarctische expeditie bijgedragen en een belangrijke rol gespeeld in de internationale samenleving, zoals de ontdekking van het Antarctische ozongat. Ook de Pilatus Porter heeft daarbij zijn steentje bijgedragen.

De JA8221 Pilatus PC-6/B2-H2 Turbo Porter op een sticker vel met postzegels

Overige Japanners

We hadden het aan het begin over in totaal drie Turbo Porters in Japan. De overige twee waren: JA8223, c/n 845, ex HB-FAB (2), vliegt nu als D-FELI
JA8228, c/n 861, ex HB-FKE, vliegt nu als N93JJ

Geef een reactie