Bizjets

LY-DSK Raytheon Hawker 850XP doet een rondje Oostblok

LY-DSK Raytheon Hawker 850XP

Schiphol, 29 januari 2020 – De LY-DSK is een bizjet uit Litouwen. Het toestel hoort thuis in de vloot van Classic Jet en staat gebaseerd op Vilnius International (EYVI). Vandaag bezocht het toestel Schiphol Oost. De kist kwam vanuit Kiev in Oekraïne en vertrok daarna richting Moskou. Daarna zat de werkdag erop en vloog de LY-DSK naar zijn thuisbasis in Vilnuis.
In het luchtvaartregister in Litouwen staan maar een beperkt aantal bizjets ingeschreven. Het zijn er slechts acht. Opmerkelijk genoeg zijn zeven daarvan van het type Raytheon Hawker, varierend van model 750/800XP/800XPI/850XP/900XP. De enige vreemde eend in de bijt is een Dassault Falcon 2000.

LY-DSK Raytheon Hawker 850XP

De Raytheon Hawker 850XP is een Hawker 800XP met winglets en een verbeterd instrumentarium. Daardoor is het bereik van het toestel met 100 NM (190 km) toegenomen. De 850XP kwam in 2006 op de markt. De LY-DSK stamt uit 2007 en heeft als constructienummer 258811. De productie van dit type duurde tot 2009 en op dat moment waren er 100 exemplaren van gebouwd.
Dit bewuste toestel heeft kort in de VS gevlogen als N71881. Daarna is het de LY-DSK geworden. In de tussentijd heeft het een uitstapje naar Oostenrijk gemaakt als OE-GWP om vervolgens weer terug te keren als LY-DSK.

LY-DSK Raytheon Hawker 850XP

Aan de buitenkant is deze kist voorzien van een fraai kleurenschema met een grote ‘hawk’ op de romp en staart. In 2016 is het toestel van een nieuw interieur voorzien. Het biedt plaats aan acht passagiers. Die kunnen onder ander plaatsnemen op een driepersoons divan. Verder is er een toilet aan boord, satelliettelefoon en kan men warme maaltijden in de cabine serveren.

De LY-DSK Raytheon Hawker 850XP heeft een fraaie havik in de staart

Als je dit toestel huurt, want dat is mogelijk, let dan op dat er geen brandgaatjes in de bekleding of het tapijt zitten en dat er geen hondenharen op de bank liggen. Roken en huisdieren aan boord zijn namelijk toegelaten.

LY-DSK Raytheon Hawker 850XP

Na de landing van de LY-DSK in een stevig westenwindje op baan 27 taxiede de kist naar het platform van Schiphol Oost. De Follow Me dirigeerde de kist schuin met de neus in de wind op het platform.

LY-DSK Raytheon Hawker 850XP taxiet naar het platform op Schiphol Oost

Direct na aankomst werd de tankwagen besteld om de kist van brandstof te voorzien voor de reis naar Moskou. Dat nam enige tijd in beslag waardoor een foto zonder voertuigen om de kist heen even op zich liet wachten.

De tankwagen kwam direct na de landing langs

Toen het bijtanken klaar was leek het leed geleden, maar nee hoor, de chauffeur parkeerde daarop zijn blauwe truck nu vóór de kist. Hij moest nog even zijn bonnetje af laten tekeken door de bemanning en wilde daarbij niet te ver lopen in de frisse januariwind.

Na het tanken stond deze blauwe jongen nog steeds in de weg…!

Enfin, de aanhouder wint, na verloop van tijd vertrok de tankwagen toch richting zijn parkeerplek. Dat maakte de kist vrij voor een paar plaatjes.

LY-DSK Raytheon Hawker 850XP toch nog zonder storende voertuigen bij de kist

Geef een reactie