AirlinersWrecks & Relics

Fokker 100 van Stolwerk Metaal in Breda

Fokker 100 (c/n 11508) van Stolwerk

Breda, 19 augustus 2019 – Sinds september 2004 staat bij het bedrijf Stolwerk Metaal B.V. een heuse Fokker 100 op het terrein. Stolwerk is een internationaal opererende oud ijzer- en metaalhandelaar en bestaat al sinds 1967. Het toestel dat zich op de stellage bevindt en is gespoten in de huiskleuren van Stolwerk. En eerlijk is eerlijk, dat kleurenschema misstaat de kist eigenlijk in het geheel niet!

Fokker 100 (c/n 11508 PH-EZH / PT-MRX, staart en linker vleugel van PH-MKC c/n 11243)

Naast blikvanger doet deze Fokker 100 ook dienst als kantine- en vergaderruimte. Aan de binnenkant zijn vliegtuigstoelen en tafeltjes gemonteerd. Ook is er een koffiemachine aanwezig, onontbeerlijk bij ieder geslaagde pauze of vergadering.

De entree van de kantine/vergaderruimte

Toen Fokker op 15 maart 1996 failliet ging was men nog bezig om toestellen te bouwen. De Fokker hier in Breda is de laatste niet-afgebouwde Fokker 100. De romp zou moeten gaan horen bij het vliegtuig met constructienummer 11508 en zou gaan vliegen voor TAM in Brazilië. Er was zelfs al een Braziliaanse registratie voor bekend, het zou de PT-MRX gaan worden. De testvluchten in Nederland zouden als PH-EZH gemaakt moeten worden. Het is allemaal niet zover gekomen…

Fokker 100 (c/n 11508)

In 2000 wist de eigenaar van het schrootbedrijf, Gerrit Stolwerk, de romp over te nemen van de curatoren van Fokker. In de jaren daarop is men erin geslaagd om ontbrekende delen aan de Fokkerromp toe te voegen zodat het op het oog een compleet toestel lijkt.

De staart is afkomstig van de Fokker 70 PH-MKC

De staart is bijvoorbeeld van de PH-MKC. Dit was één van de twee Fokker 100 prototypes uit 1987 die in 1993 doorgezaagd is en werd ingekort om vervolgens als Fokker 70 prototype verder te vliegen. Uiteindelijk is de PH-MKC in juli 2000 op Schiphol-Oost gesloopt en is de staartsectie aan de romp bij Stolwerk gezet. De linkervleugel is ook van de PH-MKC, de rechtervleugel zou in Nieuw-Zeeland gevonden zijn.

PH-MKC was het tweede prototype van de Fokker 100…
…en werd later ingekort tot een Fokker 70, dit toestel leverde een vleugel en de staart aan het toestel van Stolwerk

Zelf ook deze Fokker 100 een keer bekijken? Het toestel is te vinden bij Stolwerk, Valveeken 5-14, Breda. Dit is niet ver van het voetbalstadion van NAC.

De Fokker 100 gezien vanuit de richting van het NAC stadion

Een gedachte over “Fokker 100 van Stolwerk Metaal in Breda

Geef een reactie