Helikopters

Nuttige inzet helikopters in de Zwitserse bergen

HB-ZRN Leonardo AW109SP GrandNew – REGA

Mägisalp, 14 februari 2020 – Vandaag konden we de inzet van een REGA-helikopter van dichtbij meemaken. Na een mooie wandeling in de Zwitserse bergen boven Meiringen eindigden we op de Mägisalp (1.710m). Hier landde aan het einde van de middag de HB-ZRN Leonardo AW109SP GrandNew van de ‘Schweizerische Rettungsflugwacht’ vliegend onder de naam REGA.

HB-ZRN Leonardo AW109SP GrandNew – REGA
HB-ZRN Leonardo AW109SP GrandNew – REGA
HB-ZRN Leonardo AW109SP GrandNew – REGA

Een onfortuinlijke skiër had hulp nodig en die hulp werd ingevlogen. Na de landing werd de Notartz met een sneeuwscooter naar de patiënt gebracht. De piloot bleef even achter bij de heli om deze gereed te maken voor de terugvlucht.

De Notartz word naar de patiënt toegebracht op een sneeuwscooter

Na enige tijd werd de patiënt op een slee-brancard gelegd en van een hellinkje af naar de helikopter geskied. Vervoer door de lucht naar het ziekenhuis was kennelijk de beste optie.

De patiënt wordt op een brancard in de helikopter geschoven

De brancard met daarop de patiënt werd in de heli geschoven en spoorslags vertrok de wentelwiek naar het Spital Interlaken. Dit ziekenhuis is vlak bij de REGA-basis Interlaken waar de HB-ZRN ook gestationeerd staat.

HB-ZRN Leonardo AW109SP GrandNew vertekt naar het ziekenhuis in Interlaken

Lawinegevaar

Terwijl de HB-ZRN op de grond stond bij Mägisalp landde er nog een tweede helikopter een paar honderd meter verderop. Dit betrof de HB-ZTO. Dit is een Airbus Helicopters H125 uit 2018 van Swiss Helikopters. Dit toestel was vanuit de thuisbasis Gsteigwiler (vlak bij Interlaken) aan komen vliegen.

HB-ZTO Airbus Helicopters H125 – Swiss Helicopters

Na een korte tussenstop werd er met een lading springstof aan boord vertrokken. De HB-ZTO klom hoog tegen de omringende bergen op om te kijken of er gevaar bestond voor lawines. Daar waar dat gevaar bemerkt werd liet men een springlading uit het toestel vallen.

HB-ZTO Airbus Helicopters H125 – Swiss Helicopters

Vervolgens duurde het een vijftal minuten alvorens deze springlading met donderend geweld tot ontploffing kwam. Het geluid weerkaatste enorm tussen de bergen. Op een paar plekken werd op deze manier een bescheiden lawine veroorzaakt. Zo werd in elk geval een dreigend gevaar voor de skiërs weggenomen die de komende dagen van hun wintersportvakantie komen genieten in deze omgeving.

HB-ZTO Airbus Helicopters H125 – Swiss Helicopters

Al met al twee nuttige inzetten van helikopters in het hier en daar onherbergzame Zwitserland. De helikopter is in dit land een onmisbaar instrument.

Geef een reactie