Militair

87-0831 / AT General Dynamic F-16D als testvliegtuig van de AATC

87-0381 / AT General Dynamics F-16D Fighting Falcon USAF

Tucson International Airport, 12 maart 2018 – Een ongewone F-16D in de landing. Deze Fighting Falcon van de US Air Force troffen we op finals van de landingsbaan van Tucson International Airport. Dit veld is bekend van de achtdelige Nederlandse dramaserie ‘Hoogvliegers’ die momenteel door de EO wordt uitgezonden.

Een deel van de opnames van Hoogvliegers zijn op Tucson International Airport gemaakt

In beeld in deze TV-serie zijn regelmatig de aldaar gebaseerde Amerikaanse en Nederlandse F-16’s te zien met een staartcode AZ. Dat is uiteraard een verwijzing naar de staat Arizona waar Tucson in gelegen is.

87-0381 / AT General Dynamics F-16D Fighting Falcon USAF

Maar deze F-16D heeft een andere code, namelijk AT. Het toestel wordt gebruikt als testvliegtuig. Het is ingedeeld bij het Air Force Reserve/Air National Guard Test Center (AATC). Deze eenheid is eveneens op Tucson gestationeerd en valt onder de 162ste Fighter Wing.
Dit test centre zorgt ervoor dat vernieuwende technieken praktisch toepasbaar gemaakt worden op bestaande vliegtuigen. Zo heeft men ervoor gezorgd dat de vliegers in de F-16 gebruik kunnen maken van zogenaamde ‘Night Vision Devices’, kijkers in de helm van de vlieger om ’s nachts beter te kunnen kijken.
Deze F-16D is gebouwd bij de fabriek van General Dynamics. Nieuwere toestellen lopen tegenwoordig van de band bij Lockheed-Martin, want de F-16 wordt nog steeds geproduceerd. Het constructienummer van deze kist is 5D-75 en voor de puristen onder ons, het is een Block 32H model. Het toestel heeft als militair serial 87-0381 en het is in 1989 in dienst genomen.
Als eerste vloog het vanaf de basis Nellis bij Las Vegas met de staartcode WA. Tussen 1996 en 2002 mocht het de eervolle taak volbrengen als de tweezitter van het beroemde demonstratieteam van de US Air Force, “The Thunderbirds”. De tweezitter is altijd aangeduid als “Thunderbird-8”.

Dit is een andere F-16D van “The Thunderbirds”, maar zo heeft de 87-0381 er ook uit gezien (Nellis, maart 2018)

In mei 2002 verhuisde deze kist van Nevada naar Arizona en kwam het terecht op Luke Air Force Base. Het Thunderbirds-uniform moest uit en de kist werd weer grijs gespoten. De staartcode werd LR en de tweezitter kwam te vliegen bij het 302 FS.

87-0381 / AT General Dynamics F-16D Fighting Falcon USAF

Vanaf januari 2007 vliegt deze fighter vanaf Tucson bij het AATC, eerst met de staartcode AZ en sinds januari 2009 met de zeldzamere code AT.

Geef een reactie