Old TimersSportvliegtuigen

G-BCPD Gardan GY-201 Minicab op LAA Rally Sywell

G-BCPD Gardan GY-201 Minicab

Sywell, 1 september 2018 – Op Sywell troffen we tijdens de LAA Rally de G-BCPD aan. Dit kleine toestelletje is een Gardan GY-201 Minicab en is in 1952 gebouwd. De Minicab is direct na de Tweede Wereldoorlog ontworpen door de Fransman Yves Gardan. Het was bedoeld als eenvoudig te vliegen vliegtuig en om dit mogelijk ook als zelfbouwtoestel beschikbaar te maken.

G-BCPD Gardan GY-201 Minicab

De eerste versies werden aangeduid als GY-20. De G-BCPD is een subversie, een GY-201. De GY-201 verschilt onder andere door gesplitste flaps en een steviger onderstel.

G-BCPD Gardan GY-201 Minicab

Deze G-BCPD is gebouwd in het Franse Pau bij Constructions Aéronautiques du Béarn (CAB). Dit was een productiefaciliteit van de ontwerper Yves Gardan en Max Laporte. Medio jaren ’50 hield deze onderneming op te bestaan.

G-BCPD Gardan GY-201 Minicab

De Minicab is een verkleinde versie van de SIPA S.90. Ook dat ontwerp was van de hand van Yves Gardan.

De G-BBDV is een SIPA S.903, ook ontworpen door Yves Gardan (Seppe, 18 juni 1994)

Van de Minicab zijn door de CAB -fabriek 22 exemplaren gebouwd. De G-BCPD heeft als constructienummer 18. Dit toestel heeft voorheen in Frankrijk gevlogen als F-BGKN. Op 12 juni 1974 werd het in Frankrijk uitgeschreven om daar vanaf 24 oktober 1974 als G-BCPD verder te gaan.

G-BCPD Gardan GY-201 Minicab

Naast de Minicabs die in de fabriek zijn gebouwd zijn er ook een flink aantal door amateurbouwers gebouwd. De meeste hiervan in Frankrijk.

G-BCPD Gardan GY-201 Minicab

Geef een reactie