MuseumOld TimersWarbirds

G-ANRX De Havilland DH.82A Tiger Moth als cropduster

G-ANRX De Havilland DH.82A Tiger Moth

Salisbury Hall, London Colney, 1 september 2016 – Speciaal voor de verjaardag vandaag van één van de grootste Nederlandse Tiger Moth fans, Wouter van Herwijnen, een bijzondere Tiger Moth in beeld. De G-ANRX is een De Havilland DH.82A Tiger Moth in de collectie van het De Havilland Museum bij Londen. Het bijzondere aan dit kistje is dat het omgebouwd is als landbouwsproeivliegtuig, ook wel cropduster genoemd.

De tank op de voorste zitpositie

Speciaal voor dat doel is de voorste zitpositie opgeofferd voor een container voor kunstmest of chemicaliën. Onder de romp is een verdeler geplaatst. Door de zwaartekracht en aangezogen door de lucht tijdens het vliegen werden zo de kunstmest of bestrijdingsmiddelen achter het toestel verspreid en konden zo op de akkers terecht komen.

De verspreider onder het toestel voor de kunstmest of chemicaliën
Door de zwaartekracht en door de wind tijdens het vliegen werden de middelen verspreid

Deze Tiger Moth stamt uit 1939 en heeft bij de Britse Royal Air Force gevlogen als N6550 en met constructienummer 3863. De Britten gebruikten deze kist als militair opleidingstoestel.

G-ANRX De Havilland DH.82A Tiger Moth

Op 25 mei 1954 kwam deze Moth in het civiele register terecht als G-ANRX. In 1956 werd de Tiger Moth omgebouwd voor landbouwsproeien door het bedrijf Airspray uit Colchester. Per 8 juni 1967 werd deze kist aan de kant gezet als “permanently withdrawn fron use”.

G-ANRX De Havilland DH.82A Tiger Moth is omgebouwd tot eenzitter

In 1976 kwam de G-ANRX terecht in het De Havilland Museum bij Londen. Na een restauratie in 1991 staat de kist ten toon gesteld. Het toestel kan niet meer vliegen, maar de motor kan nog wel draaien.

Geef een reactie