Airliners

Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybe is failliet

G-FLBB De Havilland Canada DHC-8-402Q Dash 8 Flybe

De Britse regionale luchtvaatmaatschappij Flybe is ter ziele. Per 5 maart 2020 zijn alle vluchten gestaakt. Flybe verzorgde 40% van de binnenlandse vluchten in Engeland en zorgde ook voor verbindingen met Schiphol. In totaal vervoerde Flybe jaarlijks 8 miljoen passagiers. Er werkten 2.000 mensen en de vloot bestond uit 65 vliegtuigen (54 De Havilland Canada DHC-8 Dash 8, 9 Embraer ERJ-175 en 2 Embraer ERJ-195)

G-FBJA Embraer ERJ-175STD Flybe

Vorig jaar werd Flybe overgenomen door Connect Airways, een consortium bestaande uit Virgin Atlantic, Stobart Air en investeringsfonds Cyrus Capital. Het ging al langer slecht met de maatschappij. Ondanks maatregelen leed het bedrijf vorig jaar een verlies van 20 miljoen Pond.

In januari 2020 werd er bij de overheid aangeklopt voor steun. Die werd toegezegd. Er zou 100 miljoen Pond als staatslening beschikbaar komen om de maatschappij op de been te helpen. Dit onder protest van concurrenten als British Airways en Ryanair.

G-FLBD De Havilland Canada DHC-8-402Q Dash 8 Flybe

Mede door het uitgebroken Coronavirus liep de bezetting met 40% terug ten opzichte van vorig jaar. De onzekere tijden rondom de Brexit deden de zaak ook geen goed. Een onhoudbare situatie naar nu blijkt. De overheid trok hierop hun omstreden toegezegde steun terug. Daardoor zijn nu de activiteiten gestopt en is er een curator aan de stuurknuppel gekomen.
Dit is de tweede Britse luchtvaartmaatschappij die binnen een half jaar omvalt. In september 2019 moest de chartermaatschappij Thomas Cook haar deuren sluiten. Ook Virgin Atlantic, mede-eigenaar van Flybe, heeft het zwaar. De bezetting daar is momenteel met 50% teruggelopen. Ook daar staat het water aan de lippen.

G-JEDW De Havilland Canada DHC-8-402Q Dash 8 Flybe

Flybe is voortgekomen uit de in 1979 opgericht luchtvaartmaatschappij Jersey European Airlines. Sinds 2002 vloog men onder de naam Flybe. Het callsign dat door Flybe werd gebruikt was ‘Jersey’, dat was nog een verwijzing naar de oorspronkelijke maatschappij.

G-JEAJ BAe 146-200 was van Jersey European en is later overgegaan naar Flybe (Gatwick, 1994)

Het ter ziele gaan van Flybe kan de economie van Engeland negatief beïnvloeden. Tal van regionale steden zijn nu niet of veel minder goed bereikbaar per vliegtuig. De tijd zal leren of deze verbindingen opnieuw tot stand gaan komen door de lucht.

G-FBEM Embraer ERJ-195LR Flybe (Kids & Teens Livery)

Geef een reactie