Bizjets

PH-GWS Dassault Falcon 7X nieuw in Nederland

PH-GWS Dassault Falcon 7X

Schiphol, 7 maart 2020 – In de ochtend landde de versgebakken Dassault Falcon 7X PH-GWS op Schiphol-Oost. Deze fraaie dikke bizjet maakte een kort hopje vanaf het Duitse vliegveld Munster-Osnabrück. Deze, nog geen twee maanden oude, privéjet werd op 11 januari 2020 afgeleverd vanuit Little Rock in Amerika. Daar worden de – van origine Franse – Falcons afgebouwd voor hun klanten.
De PH-GWS was twee dagen voor aflevering in januari 2020 ingeschreven in het Nederlandse luchtvaartregister. Het constructienummer is 287 en de Franse testregistratie waar het toestel kort mee heeft gevlogen was F-WWHL.

PH-GWS Dassault Falcon 7X

De PH-GWS biedt plaats aan veertien passagiers. De reikwijdte van de Falcon 7X is zo’n 11.000 kilometer. Tijdens de vlucht is een stewardess aanwezig en ter voorkoming van verveling is er een entertainmentsysteem aan boord. Kortom, dit is een serieus privévliegtuig dat niet voor een kleintje vervaard is.

Exxaero

Als houder van de PH-GWS treedt Exxaero BV op. Dit is een Nederlands bedrijf dat zakenjets voor hun eigenaren beheert. Exxaero zorgt de dat er piloten beschikbaar zijn, dat de kist goed onderhouden wordt en dat de koelkast aan boord goed gevuld is. Dat scheelt de daadwerkelijke eigenaar van het privétoestel een hoop kopzorgen. Ook hoeven de eigenaren op deze manier niet een eigen Air Operator Certificate (AOC) te hebben. Men kan meeliften op het AOC van Exxaero.
En wat wellicht nog wel het mooiste van alles is, als het toestel even niet voor eigen gebruik nodig is, dan kan Exxaero het toestel verhuren aan andere gegadigden. Zo levert het toestel weer wat geld op in plaats van dat het geld kost tijdens stilstand.
De vluchten van Exxaero hebben als radiocallsign ‘Cramer’. De PH-GWS vloog naar Schiphol als ‘Cramer103’ (XRO103). Inmidels heeft Exxaero een aardige vloot bizjets onder haar hoede.

Vloot in beheer van Exxaero
Registratie Type C/N Opmerking
D-IEMO Raytheon 390 Premier I RB-228
PH-CTH Dassault Falcon 2000EX 194
PH-EBR Dassault Falcon 900 30
PH-GWS Dassault Falcon 7X 287 ex F-WWHL
PH-HGT Cessna 680 Citation Sovereign+ 680-0530 to 9H-SNB
PH-IWS Dassault Falcon 7X 288 ex F-WWHM
PH-JTJ Cessna 680 Citation Sovereign 680-0326
PH-LAU Dassault Falcon 900EX 54
PH-MDG Cessna 680 Citation Sovereign+ 680-0564 for sale
PH-NDK Dassault Falcon 900 175
PH-STB Dassault Falcon 900C 194

Familie Wessels

Maar van wie is dan de PH-GWS daadwerkelijk? Een beetje speuren op internet en we komen uit bij de familie Wessels. De twee zussen Gérita en Inge Wessels hebben een grote onderneming geërfd na het overlijden in 2017 van hun vader, de bouwondernemer Dik Wessels. Beide dames zijn betrokken bij de investeringsmaatschappij Reggeborgh uit Rijssen. Hieronder valt onder andere het bouwbedrijf VolkerWessels.
Voor het geval dat beide zussen ieder een andere kant op willen reizen is er nog een tweede gloednieuwe Dassault Falcon 7X in aantocht. Deze zal binnenkort afgeleverd worden, er werden de afgelopen week in de VS al testvluchten mee gemaakt. Staat de PH-GWS voor Gérita Wessels, de tweede Falcon 7X wordt de PH-IWS (c/n 288, ex F-WWHM). Dat staat voor Inge Wessels.
Aanvulling: inmiddels is de PH-IWS op 11 maart 2020 afgeleverd op Schiphol-Oost.

In de PH-GWS zijn de initialen van Gérita Wessels verwerkt

Ingeruild

Vóór deze Falcon 7X werd ook al met privéjets gevlogen door de onderneming van de familie Wessels. Het tweetal Cessna 680 Citation Sovereign+ PH-HGT en PH-MDG werd daarvoor gebruikt. De nieuwe PH-GWS heeft hetzelfde kleurenschema gekregen als deze Citations. De gebruikte kleuren zijn: overall Snow White met metalic striping in de kleuren Starlight Silver, Slate Gray Black en Gold.

PH-HGT Cessna 680 Citation Sovereign+

Inmiddels heeft de PH-HGT een nieuw baasje gekregen. Dit toestel is onlangs als 9H-SNB uitgeschreven. Ook de PH-MDG staat momenteel te koop. Deze kisten zijn in de verkoop geplaatst door Davtra Global Jet Sales. Dit is een maatschappij op hetzelfde postadres op Schiphol-Oost als Exxaero.

PH-HGT Cessna 680 Citation Sovereign+ had hetzelfde kleurenschema als de PH-GWS
PH-GWS Dassault Falcon 7X heeft dezelfde kleuren als de eerdere Cessna Citations PH-HGT en PH-MDG

De Citations PH-HGT en PH-MDG waren regelmatig te zien op Twente Airport en Teuge Airport. Halverwege deze velden ligt de thuisbasis van Reggeborgh, in Rijssen.

Munster-Osnabrück

De nieuwe PH-GWS zou naar verluid gestationeerd worden op Twente Airport. Landen op Teuge is voor een Falcon 7X geen optie. Vooralsnog lijkt het er echter meer op dat Munster-Osnabrück de thuisbasis van de kist is geworden. Het is wel iets verder rijden vanaf Rijssen, maar de luchthaven is ruimer beschikbaar dan Twente.

Schaatsfans

De investeringsmaatschappij Reggeborgh is tevens sponsor van Team Reggeborgh. Deze schaats-sprintploeg onder leiding van de trainer Gerard van Velde wordt in elk geval tot aan de Olympische Spelen in 2022 ondersteund. Ook Neerlands meest succesvolle Olympische sporter, Irene Wüst, gaat vanaf volgend seizoen hier haar laatste twee schaatsjaren doorbrengen.
In het weekend van 28 februari tot 1 maart werd het gecombineerde ISU WK Allround & Sprint verreden in het Noorse Hamar. Een blik op de vluchtgegevens die via Planefinder beschikbaar zijn leert dat de PH-GWS dat weekend naar Oslo is gevlogen. Toeval of een supportersvlucht?

PH-GWS Dassault Falcon 7X

Geef een reactie