Bizjets

PH-IWS Dassault Falcon 7X nieuw in Nederland

PH-IWS Dassault Falcon 7X

Schiphol, 11 maart 2020 – Dit artikeltje lijkt sterk op dat van zaterdag 7 maart 2020 over de nieuwe PH-GWS. De titel verschilt slechts één lettertje. Vandaag landde exact twee maanden na de aankomst van de PH-GWS ook de PH-IWS in Nederland. Deze hagelnieuwe Dassault Falcon 7X met constructienummer 288 (ex F-WWHM) was vanaf Little Rock / Bill & Hillary Clinton National – Adams Field (KLIT) in de VS overgevlogen als XRO136 (callsign ‘Cramer136’). De kist landde een uurtje voor op schema even na 08:00 uur op baan 22 van Schiphol-Oost.

PH-IWS Dassault Falcon 7X
PH-GWS Dassault Falcon 7X het “zusje” van de PH-IWS

Deze bizjet wordt, net als de PH-GWS, beheerd door het luchtvaartbedrijf Exxaero. Het toestel is identiek (aan de buitenkant althans) aan haar “zusje”, de PH-GWS. Beide kisten zijn dit jaar afgeleverd ten behoeve van de investeringsmaatschappij Reggeborgh uit Rijssen. De registraties verwijzen naar de initialen van de dochters van de overleden bouwondernemer Dik Wessels. Hij was het die de bouwonderneming VolkerWessels groot heeft gemaakt. Uit die onderneming is de bovenliggende beheermaatschappij Reggeborgh gekomen met nu de zussen Gérita en Inge Wessels als aandeelhouders.

PH-GWS = Gérita Wessels – PH-IWS = Inge Wessels

Rode loper

Na de landing werd de PH-IWS op het platform voor de General Aviation Terminal geparkeerd op Schiphol-Oost. Daar werd gelijk een kleine rode loper ter verwelkoming uitgelegd.

De rode loper ging uit bij de aankomst van de PH-IWS

Met belangstelling werd het toestel door een aantal mensen van binnen en buiten bekeken. Bij het betreden van het toestel was het wel zaak om even de schoenen uit te doen. Het zou namelijk zonde zijn als er nu al vlekken in het pluche zouden komen!

Schoenen uit!

Rond het middaguur werd de PH-IWS versleept naar het grote platform op Schiphol-Oost. De kist lijkt daarmee klaar voor zijn het werkzame leven.

PH-IWS Dassault Falcon 7X wordt naar het platform gesleept
PH-IWS Dassault Falcon 7X

Niet bij elkaar

Een plaatje met zowel de PH-GWS als de PH-IWS op één foto was nog niet aan de orde. Afgelopen zaterdag is het “zustervliegtuig” PH-GWS vertrokken naar het Zuid-Franse Nice om vanaf daar op 9 maart 2020 met een tussenstop op de Maladieven door te vliegen naar Melbourne in Australië. Daar staat de kist momenteel nog steeds. Puur speculatie, maar wat zou een Nederlandse bizjet rond deze tijd in Melbourne doen? Wat wij kunnen bedenken is de Formule1 wedstrijd die aanstaande weekend aldaar verreden wordt. Net als bij het schaatsen ook hier een supportersvlucht?

PH-IWS Dassault Falcon 7X
PH-IWS Dassault Falcon 7X met op de achtergrond de typerende verkeerstoren van Schiphol

Meer Falcon 7X in Nederland

Er zijn inmiddels nu vier Dassault Falcon 7X bizjets in het Nederlandse register te vinden. Naast de PH-GWS en PH-IWS is er nog de PH-TLP van Talpa / John de Mol en de PH-AJX van de bouwonderneming Verwelius. Verder hoort ook de Maltees geregistreerde Falcon 7X 9H-JLK in Nederland thuis. Deze zou toebehoren aan de oprichter van de betalingsverkeerverwerker Payvision, Rudolf Booker.

Een gedachte over “PH-IWS Dassault Falcon 7X nieuw in Nederland

Geef een reactie