SportvliegtuigenWarbirds

F-GMCY Nord 1101 Ramier in luchtmacht- en marinekleuren

F-GMCY SNCAN Nord 1101 Ramier

De Nord 1101 is een toestel dat kort na de Tweede Wereldoorlog is ontwikkeld uit de Messerschmitt 208. Dat was op zijn beurt weer een afgeleide van de Messerschmitt 108 Taifun, maar dan met met een neuswiel en intrekbaar landingsgestel. De civiele versies werden ‘Noralpha’ genoemd, de militaire variant kreeg de naam ‘Ramier’ (Frans voor houtduif) mee.

F-GMCY SNCAN Nord 1101 Ramier

De hier afgebeelde F-GMCY is een Nord 1101 Ramier met constructienummer 67, gebouwd in 1947. Het toestel maakt deel uit van een serie van 200 vliegtuigen die gebouwd zijn bij de Société Nationale de Constructions Aéronautiques du Nord, afgekort SNCAN.

F-GMCY SNCAN Nord 1101 Ramier

Nummer 67 is in gebruik geweest bij de l’Armée de l’Air, de Franse luchtmacht. Dat maakt het een ‘Ramier’. De Franse militaire registratie is gemakshalve gelijk aan het constructienummer. Verder heeft deze kist nog een code ‘CY’ meegekregen.

F-GMCY SNCAN Nord 1101 Ramier

Tot begin jaren zestig is er militair met de Ramiers gevlogen bij de Franse luchtmacht. Het hier afgebeelde toestel is de jaren daarop gedurende negen jaar gerestaureerd en vloog pas weer in 2000 opnieuw.

F-GMCY SNCAN Nord 1101 Ramier

In 2010 bestond de l’Aéronavale, de Franse marineluchtvaartdienst, 100 jaar. Om dat te vieren werd de F-GMCY voorzien van roundel van de Franse marine. Het verschil met de luchtmacht zit hem in het feit dat er een anker in verwerkt is. Ook werd er naast de code ‘CY’ nog het cijfer ‘100’ toegevoegd en stond op de neus de tekst “Cent ans d’Aéronautique Navale”. Dit om het eeuwfeest aan te duiden. Het jaar daarop verdween het anker weer uit de roundel.

Tegenwoordig vliegt deze kist in een soort Duits Luftwaffe kleurenschema. Daarbij is groot de lettercode KR+BZ op de romp aangebracht. Jammer, de Franse versierselen waren authentieker en stonden de kist beter.

F-GMCY SNCAN Nord 1101 Ramier met de roundel van l’Armée de l’Air (Zoersel, 20 augustus 2011)

We zijn de F-GMCY tegengekomen bij een aantal luchtvaartevenementen. We troffen de kist een paar keer bij het Old Timer Treffen op Hahnweide in Duitsland en op Zoersel tijdens een fly in. Ook werd deze Ramier voorgevlogen tijdens de Pinkstervliegshow van 2010 op het Franse La Ferté Alais.

F-GMCY SNCAN Nord 1101 Ramier met de roundel van l’Armée de l’Air (Hahnweide, 4 september 2011)

Een gedachte over “F-GMCY Nord 1101 Ramier in luchtmacht- en marinekleuren

  1. Droom van een vliegtuig👍vleugels in opwaartse V constructie. Land waarschijnlijk, piloot vriendelijk op de baan!

Geef een reactie