Wrecks & Relics

Lekkerbek op Sint-Maarten duikt onder na orkaan Irma

(PJ-WIK) NAMC YS-11-111 van Air Lekkerbek

Philipsburg, Sint-Maarten, 8 januari 2011 – Deze Heineken bar in de vorm van een vliegtuig op het eiland Sint-Maarten is in deze regio een vreemde eend in de bijt. Het gaat hier om een in Japan gebouwde Nihon Aircraft Manufacturing Corporation (NAMC) YS-11. Dit was tot 2010 het enige geheel in Japan ontworpen en gebouwde vliegtuig. Hiervan zijn er 182 gefabriceerd tussen 1962 en 1974.
Het toestel dat we hier zien is de voormalige PJ-WIK met constructienummer 2025. Zover we kunnen achterhalen heeft de kist nooit in de Caraïben gevlogen maar is het als onderdelenbron gebruikt.
Rond de eeuwwisseling is het bij de hoofdstad Philipsburg omgebouwd tot bar en heeft het de kenmerkende groene kleur gekregen van het Nederlandse biermerk Heineken. Op de romp verscheen de ludieke naam “Air Lekkerbek”.

(PJ-WIK) NAMC YS-11-111 in de Heineken kleuren

Deze YS-11 is op 28 juli 1966 de fabriek uitgekomen, tien dagen nadat uw redacteur het levenslicht zag! 😉 Het toestel heeft gevlogen in Japan bij ANA All Nippon Airways als JA8661. Alle klanten van de YS-11 kregen een toevoeging aan het type mee. Bij ANA was dat 111. Deze kist is dus officieel een YS-11-111. ANA heeft met twee van deze toestellen gevlogen, de tweede was de JA8708 (c/n 1968).
In april 1977 vertrok deze kist naar de Filipijnen als RP-C1420 om dienst te gaan doen bij Philippine Airlines. Weer later in, september 1984, werd het toestel Amerikaans geregistreerd als N107MP. Toen werd Mid Pacific Air de eigenaar. Als laatste werd de YS-11 in november 1990 overgeschreven naar de Nederlandse Antillen als PJ-WIK op naam van Winair.

Orkaan Irma

Orkaan Irma ging vol over het eiland (© ABC News)

Toen in september 2017 de orkaan Irma het eiland Sint-Maarten teisterde is het gebouw dat tegen de YS-11 stond zwaar beschadigd geraakt. Het etablissement werd daarop gesloten. In de tijd daarna bleek dat krakers in de romp van het toestel verbleven. Op last van de overheid is daarom de YS-11 in december 2018 van zijn locatie verwijderd.

(PJ-WIK) NAMC YS-11-111 van Air Lekkerbek duikt onder water

Het is nu het plan om de romp van deze NAMC YS-11 af te laten zinken voor de kust. Het doel is dan dat duikers er gebruik van kunnen maken als duikobject. Via Twitter kregen we van Martin Obi een recente foto waaruit blijkt dat de kist nog niet is afgezonken. Op 17 maart 2020 lag de romp nog op het droge in de haven van Philipsburg.

Zo ligt de PJ-WIK te wachten in de haven (foto Martin Obi, 17 maart 2020)

Geef een reactie