Helikopters

VP-BFL, een gefortuneerde Braziliaanse eekhoorn op Lelystad Airport

VP-BFL Helibras (Aérospatiale) HB 350B2 Esquilo

Lelystad Airport, 27 maart 2020 – Een bijzonder leuke helikopter op bezoek deze dag. Als eerste vliegbeweging van de dag landde even na negen uur in de ochtend de VP-BFL. Deze Helibras (Aérospatiale) HB 350B2 Esquilo maakte slechts een zeer kort vluchtje van zo’n tien minuten. De kist was namelijk gestart vanuit de haven van Urk.
De VP-BFL is in 1998 in licentie gebouwd in Brazilië door Helibras, een dochteronderneming van het Franse Aérospatiale. Zij bouwden de AS 350 Ecureuil (Frans voor eekhoorn) in licentie voor de lokale markt. Het woord eekhoorn werd in het Portugees vertaald en zodoende worden de door Helibras gebouwde AS 350’s aangeduid als HB 350 Esquilo.

VP-BFL Helibras (Aérospatiale) HB 350B2 Esquilo

Als eerste werd aan de VP-BFL het Franse kenmerk F-WQEB toegekend op naam van Eurocopter France. Daarna zou de kist PP-HZU geworden zijn, maar de vraag is of daarmee gevlogen is. Al snel werd de Esquilo namelijk de VP-BFL. Het constructienummer van deze heli is 3871.

VP-BFL Helibras (Aérospatiale) HB 350B2 Esquilo

Op Urk

Deze mintgroene Ecureuil stond “op Urk” zoals ze dat zeggen. Om specifieker te zijn, de VP-BFL stond op het helidek van een boot. Geen gewoon bootje, maar een luxe privéjacht van 49,2 meter lang, luisterend (voor zover schepen kunnen luisteren…) naar de naam Karima. De Karima is voorzien van dezelfde mintgroene kleur als de bijpassende helikopter. Sinds 18 maart 2020 ligt de Karima in de werkhaven op Urk.
De Karima werd door de Nederlandse scheepswerf Amels in 1993 gebouwd en is in 2014 geheel gerestyled. Het is een zogenaamd expeditie jacht. Een schip dat niet voor deze functie is omgebouwd, maar vanaf de kiellegging voor dit doel gebouwd.
Met dit schip kunnen de wereldzeeën bevaren worden. Er is plaats voor twaalf gasten en vijftien man personeel. Voor de eigenaar is er een eigen dek met een badkamer voor hem én haar. Om de conditie op peil te houden is er een complete gym aan boord.
Achter op het schip is een groot helikopterdek gesitueerd van 14 x 9 meter. En daar stond de VP-BFL voordat het naar Lelystad Airport vloog. Op de webcam van de werkhaven op Urk was de helikopter goed te zien vlak voor de start deze morgen.
Net als de VP-BFL is ook dit schip geregistreerd op Bermuda.

Op webcam van de haven op Urk is de VP-BFL op het achterdek van de Karima te zien kort voor vertrek

Koopje

Mocht je nu denken: “Zo’n schip zou ik ook wel willen!”, dan hebben we goed nieuws. De Karima is te koop. Voor een slordige € 7.900.000,- mag je er zo mee op pad (met vaarbewijs, dat wel). Een koopje!

De Karim is te koop voor € 7.900.000,- (zonder helikopter)

Bij die koop zit dan niet de helikopter. Die verhuist mee naar het nieuwe bootje van de eigenaar. Want eens een watersporter, altijd een watersporter!

Anawa

Het nieuwe schip van de eigenaar heet Anawa en die ligt klaar voor vertrek bij Damen in Vlissingen. Daar stond het als model SeaXplorer 65 in de folder. Dit schip is nét iets groter (62m in plaats van 49,2m), er kunnen evenveel (twaalf) passagiers mee, maar wel met nét iets meer bemanning (twintig in plaats van vijftien). En natuurlijk heeft ook deze boot een helikopterdek. Net als de Karima is ook dit schip voorzien van een mintgroene kleur. De kosten voor dit schip worden geschat op US$ 100.000.000,-

Anawa (beeld © Damen)

Jorge Paulo Lemann

Wie is de eigenaar van al deze prachtige luxegoederen? Dat is de gefortuneerde Braziliaan Jorge Paulo Lemann (1939). Hij is in Brazilië geboren en heeft Zwitserse ouders. Lemann is succesvol geweest in het oprichten van investeringsbank Banco Garantia. Na de verkoop daarvan aan Credit Suisse starrte hij met een aantal kompanen de investeringsmaatschappij 3G Capital. Daaronder valt door overnames ’s wereld grootse bierfabrikant Anheuser-Busch Inbev (o.a. Budweiser, Jupiler en ook Corona…), maar ook Burger King en Kraft foods / Heinz (van de tomatenketchup).

VP-BFL Helibras (Aérospatiale) HB 350B2 Esquilo

Tegenwoordig woont Jorge Lemann voornamelijk in Zürich in Zwitserland. Daar is hij naar toe verhuisd nadat in 1999 is geprobeerd een van zijn kinderen te kidnappen voor losgeld.
De lijst met miljardairs in de wereld, samengesteld door Forbes, wordt aangevoerd door Jeff Bezos van Amazon ($131 miljard). Jorge Paulo Lemann staat op die lijst op een verdienstelijke 35e plek met een geschat persoonlijk vermogen van $13,9 miljard. Hij is daarmee de rijkste – in Brazilië geboren – Braziliaan.

VP-BFL Helibras (Aérospatiale) HB 350B2 Esquilo

HeliCentre

Terug naar het begin, de VP-BFL. Deze helikopter kwam op bezoek bij HeliCentre op Lelystad Airport. Na de landing is het toestel in de hangar gezet.
Het nieuwe schip van Lemann kan door de coronacrisis momenteel niet vertrekken uit Vlissingen. Welbeschouwd speelt het coronavirus de eigenaar van Corona bier ernstig parten. Vermoedelijk tot na de corona-ellende blijft de VP-BFL opgeslagen (ingepakt en wel) in de hangar bij HeliCente staan.

VP-BFL Helibras (Aérospatiale) HB 350B2 Esquilo

 

 

Een gedachte over “VP-BFL, een gefortuneerde Braziliaanse eekhoorn op Lelystad Airport

Geef een reactie