Bizjets

VQ-BNT Dassault Falcon 7X arriveert op Lelystad Airport bij Satys voor een nieuwe verflaag

VQ-BNT Dassault Falcon 7X

Lelystad Airport, 28 maart 2020 – De VQ-BNT arriveerde vanmiddag op Lelystad Airport. Plaats van herkomst; Genève. De VQ-BNT is een op Bermuda geregistreerde Dassault Falcon 7X met constructienummer 135. Het toestel is in 2011 gebouwd en is vanaf 8 maart 2012 operationeel in gebruik genomen. Als testregistratie heeft deze kist korte tijd als F-WWUL gevlogen.

VQ-BNT Dassault Falcon 7X

Deze Falcon heeft in september een uitgebreide 1C check gehad bij Dassault in Merignac (F) en kan er wat dat aangaat tot 2027 weer tegenaan.

Mooi snuitje!

Verkocht?

De VQ-BNT stond al een tijdje te koop, vraagprijs was niet bekend. Het lijkt erop dat de kist inmiddels verkocht is. Deze driemotorige bizjet heeft zo’n 880 vluchten in het logboek staan en heeft daarbij 3.446 vlieguren verzameld.
De VQ-BNT werd tijdens de luchtvaartbeurs EBACE in Genève in mei 2017 al te koop aangeboden. Toen stond de kist op de beursstand van Boutsen Aviation, het bedrijf van de voormalige Belgische Formule1 coureur Thierry Boutsen. Zover we na kunnen gaan stond de kist op naam van Planair Enterprises Ltd. Dat is een bedrijf dat met meerdere Falcon 900/7X toestellen vliegt/vloog.

In mei 2017 stond de VQ-BNT Dassault Falcon 7X al te koop op EBACE op Genève

Het kleurenschema van de kist is momenteel Matterhorn wit met blauwe striping. Dit zijn nog de originele kleuren zoals bij aflevering. Deze kist biedt plaats aan acht passagiers en er is zelfs een douche aan boord. Voor het comfort van de passagiers is er highspeed internet aan boord met WiFi.

Zo ziet de indeling van de VQ-BNT eruit

Genève – Lelystad

Vandaag arriveerde het toestel op Lelystad Airport om bij de vliegtuigspuiterij van Satys onder handen genomen te worden. Daar zal het opnieuw gespoten worden. Een dergelijke actie duidt er doorgaans op dat er voor het toestel een nieuw baasje is gevonden.

De vlucht van de VQ-BNT van Genève naar Lelystad Airport

In iets meer dan een uur is de Falcon van Genève naar Lelystad Airport gevlogen. Via een rechterhand circuit landde de kist netjes op baan 05. De snelheid was er snel uit en men had gemakkelijk bij exit S3 de baan afgekund, maar de exit aan het einde bij S1 is wat breder en dus werd het toestel daar heen gedirigeerd.

VQ-BNT Dassault Falcon 7X
VQ-BNT Dassault Falcon 7X

Trekstang

Na de landing werd de VQ-BNT op het Delta-platform geparkeerd. Even later arriveerde ook de vliegtuigtrekker van Satys om het toestel naar de hangar te brengen.

Al snel arriveerde de vliegtuigtrekker van Satys

Alleen wat bleek, de trekstang paste niet! Geen nood, in de kist lag ook een demontabele trekstang, dan die maar geprobeerd. Dat liep helaas ook op een teleurstelling uit omdat de borgpen, die voor de vergrendeling nodig was, kennelijk nog in Genève lag…

VQ-BNT Dassault Falcon 7X

Daarop werd besloten om de motoren maar weer te starten. Zo kon de Falcon 7X op eigen kracht naar de spuithal rijden.

Even later kon de vliegtuigtrekker onverrichter zaken terug
De VQ-BNT Dassault Falcon 7X taxiet op eigen kracht naar Satys

VQ-BNT Dassault Falcon 7X

Eenmaal aangekomen bij Satys werd de VQ-BNT buiten voor de deur geparkeerd omdat de Embraer ERM-135BJ OE-IOI nog niet klaar is. Tot die tijd moet de Falcon even buiten wachten. Die paar dagen extra in de buitenlucht lijkt geen probleem. De kist ziet er namelijk best een beetje verweerd uit, vermoedelijk omdat het al een tijd buiten stil gestaan heeft. Na de nieuwe verflaag zal deze kist er ongetwijfeld weer fris en fruitig uitzien!

De weersinvloeden hebben wat strepen op de romp achtergelaten
De VQ-BNT Dassault Falcon 7X moet nog even wachten voor de deur omdat er nog een toestel binnen staat

2 gedachten over “VQ-BNT Dassault Falcon 7X arriveert op Lelystad Airport bij Satys voor een nieuwe verflaag

Geef een reactie