AirShowOld Timers

De Jungmeister van de koning der waaghalzen

F-PBRI Bücker Bu-133C Jungmeister

La Ferté Alais, 1991, 2010 en 2014 – De Bücker Bu-133C Jungmeister die we deze keer in de schijnwerpers plaatsen stamt oorspronkelijk uit 1937. Deze kist werd in 1948 aangekocht door de Fransman Maurice Brochet die het toestel restaureerde. Op 19 mei 1951 verscheen het in het Franse luchtvaartregister als F-BBRI. Het constructienummer waarmee het toen stond ingeschreven was N-1. De historie van deze dubbeldekker is niet goed terug te vinden, naar alle waarschijnlijkheid is het een voormalig toestel van de Zwitserse luchtmacht.

F-PBRI Bücker Bu-133C Jungmeister

Koning der waaghalzen

In 1951 werd de eigenaar van de Jungmeister Alfred Jules Francis René “Fred” Nicole (1911-1997). Dit was een – in die tijd bekende – Franse aerobatic piloot die “de koning der waaghalzen (roi des casse-cou)” werd genoemd. Die bijnaam kreeg hij onder andere omdat hij in 1951 op zijn kop vliegend boven de Middellandse Zee bij Cannes met het puntje van de staat van de F-BBRI door het water een schuimspoortje maakte! Don’t try this at home!

Verandering van identiteit

In oktober 1954 werd de F-BBRI uitgeschreven. Rond 1991 ging de historie voort. Toen werd er een Bucker Bu-133 ingeschreven met als typeaanduiding “Bernard Lautour”. Kort zou er rond 1991 nog F-AZEU op het kistje gestaan hebben, maar daar heeft het niet mee gevlogen. F-AZEU werd later aan een De Havilland DHC-1 Chipmunk toegekend.
Op 2 mei 1991 werd deze Jungmeister ingeschreven, nu als F-AZLB. Die inschrijving was nét op tijd voor de jaarlijkse Pinkstervliegshow op La Ferté Alais die dat jaar op 18 en 19 mei gehouden werd. De F-AZLB had indertijd een geel kleurenschema met rode accenten en een rode leeuw inde staart.

F-AZLB Bücker Bu-133C Jungmeister in 1991

In de boeken werd het toestel nu als merk/fabrikant ‘Lautour Bernard’ vermeld en als modelnaam ‘Bucker Bu 133C’. Het constructienummer staat sindsdien als 2008 te boek. Dat zou inhouden dat het hier helemaal niet om de oorspronkelijke F-BBRI gaat! Het zou in dat geval een nieuwgebouwde Bücker Bu-133D-1 zijn die in begin jaren zeventig bij Hirth in Duitsland is gefabriceerd naar de originele bouwtekeningen. Alleen de motorbeplating is daarbij van kunststof gemaakt.
Kennelijk was het niet langer een optie om een historische F-AZ.. registratie te blijven voeren bij dit toestel. Er werd vanaf 1999 gekozen voor een Franse zelfbouw-regi in de F-P.. serie. En om dicht bij de oorspronkelijke registratie te blijven werd de F-BBRI vanaf dan F-PBRI.

F-PBRI Bücker Bu-133C Jungmeister Bücker Bu-133C Jungmeister

Om nog meer bij de oorspronkelijke kist te blijven is ook het kleurenschema aangepast naar de roodgele kleuren zoals Fred Nicole er in de jaren vijftig mee vloog.

La Ferté Alais

Sinds jaar en dag vertoeft de ze Bücker op het veldje La Ferté Alais, net onder Parijs. Tijdens de Pinkstervliegshow van 2010 troffen de de F-PBRI voor het eerst aan op dat veld. Toen mocht het kistje nog niet meedoen aan het hele vliegcircus gedurende dat weekend.

In 2010 stond de F-PBRI Bücker Bu-133C Jungmeister verlaten in de hangar

In 2014 zagen we de F-PBRI wel vliegend vanaf zijn thuisbasis. Ook toen weer tijdens het Pinksterweekend. De F-PBRI werd in de editie van dat jaar voorgevlogen met een aantal tijdgenoten.

F-PBRI Bücker Bu-133C Jungmeister

Filmster

De F-PBRI heeft in 2011 nog een rol gespeeld in een Franse drama-film. Samen met de Jungmeister F-AZBS en de Morane Soulnier MS.315 F-AZAH waren zij te zien in “La Fille du Puisatier”.

La Fille du Puisatier

 

Geef een reactie