Bizjets

OE-HWM Gulfstream G280, Oostenrijker in Zwitserse dienst

OE-HWM Gulfstream G280

Bern-Belp, 15 februari 2020 – Deze Gulfstream G280 is een frisse verschijning. Dat komt door het felgroen-grijze kleurenschema dat in 2019 op de kist is aangebracht. Een nieuw kleurenschema op dit toestel is wel al snel, aangezien deze bizjet pas sinds april 2017 vliegt.
De Gulfstream G280 wordt bij Israel Aerospace Industries (IAI) gebouwd. Daar is dit model doorontwikkeld uit de IAI 1125 Astra via de Gulfstream G100, G150 en G200 naar uiteindelijk de Gulfstream G280. Dit type wordt aangeduid als Super Midsize Jet.
Inmiddels zijn er al meer dan 200 van gebouwd. De hier afgebeelde OE-HWM heeft constructienummer 2118 en is daarmee het 118e toestel.
In Europa is de G280 een niet veel voorkomend toestel. Er staan momenteel slechts elf exemplaren in zes landen ingeschreven;

  • Portugal (1): CS-VLZ
  • Noorwegen (1): LN-AOC
  • Island Man (3): M-ELAS, M-INTY, M-ISTY
  • Oostenrijk (2): OE-HKT, OE-HWM
  • Tsjechië (1): OK-RLV
  • Polen (3): SP-GEC, SP-MBW, SP-NVM
De OE-HWM Gulfstream G280 met de straalomkeerders geactiveerd tijdens de landing op Bern-Belp

In 2017 vloog deze kist korte tijd met het Amerikaanse kenmerk N918GA. Per 17 augustus van dat jaar vertrok het toestel naar het Oostenrijkse register als OE-HWM.
De thuisbasis van de OE-HWM is evenwel niet Oostenrijk. Deze Gulfstream hoort thuis op Bern-Belp in Zwitserland. De kist vindt onderdak in de hangar van Alpine Sky Jets. Dit bedrijf levert sinds 1971 een gevarieerd aanbod in vervoer door de lucht. Of het nu per helikopter, turboprop of bizjet is, alles kan geregeld worden door dit bedrijf. Alpine Sky Jets heeft ook een vestiging op het vliegveld van Saanen bij het mondaine Gstaad.

De cabine indeling van de OE-HWM

De OE-HWM biedt plaats aan negen passagiers. De zittingen kunnen ook zo gesteld worden dat er vier slaapplaatsen ontstaan. Voor het gemak is er tevens een afsluitbaar toilet aan boord en natuurlijk WiFi (ook op het toilet).

Geef een reactie