Niet alleen Dombo kan vliegen, er zijn meer olifanten die dat kunnen

G-BLRW Cameron 77 Elephant SS

Barneveld, augustus 1988 – Wie denk dat het alleen Disney’s Dombo is die als olifant zich door de lucht kan bewegen heeft het mis. Er zijn soortgenoten die ditzelfde trucje onder de knie hebben.
Tijdens de jaarlijkse internationale ballonfiësta in Barneveld was in 1988 de excentrieke Amerikaanse miljonair – en ballonverzamelaar – Malcom Forbes afgereisd met één van zijn bijzondere special shapes.
In zijn collectie ballonnen bevond zich een vliegende olifant. Deze had hij speciaal in 1985 laten maken voor een bezoek aan Thailand. Het was de gewoonte van Malcom Forbes om als dank voor de gastheer van het land dat hij bezocht een special shape ballon te laten bouwen met een verwijzing naar het land.

G-BLRW Cameron 77 Elephant SS

Deze traditie heeft Forbes jaren in ere gehouden en zo is er een ballon in de vorm van een sfinx voor Egypte, een sultan voor Turkije, de gouden tempel voor Japan en zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen.

G-BLRW Cameron 77 Elephant SS

Net als zijn andere special shape ballonnen liet Forbes de G-BLRW bouwen door Cameron Balloons uit Bristol. Dit is ’s werelds grootste en bekendste ballonbouwer. De G-BLRW werd op 14 december 1984 ingeschreven op naam van Cameron Balloons en op 4 februari 1985 overgezet op naam van Forbes Europe Incorporated. De ballon kreeg als constructienummer 1074 mee.
Deze special shape heeft de dragende inhoud van een ballon van 77.000 CuFt, zo’n 2.200 m³. Dat is niet zo erg groot. In verhouding is dit een zware ballon omdat er nog veel extra stof voor bijvoorbeeld de poten en de kop aan vastzit. Daardoor is de nuttige lading in het mandje beperkt. Het maximale startgewicht van deze ballon is 703 kg.

G-BLRW Cameron 77 Elephant SS

De G-BLRW is helaas niet meer luchtwaardig en de verzamelaar Forbes is niet meer onder ons. Op 14 november 2002 werd deze ballon uit het Britse luchtvaartregister verwijderd. Waar de enveloppe van deze ballon zich thans bevindt is ons niet bekend.

G-BMKX Cameron 77 Elephant SS

Kennelijk had Forbes niet het alleenrecht voor dit model geclaimd. Naderhand heeft Cameron nog twee identieke olifanten gebouwd. Dat was in 1986 de G-BMKX (c/n 1196) en in 1986 de G-BPRC (c/n 1871).

G-BMKX Cameron 77 Elephant SS

De G-BMKX was genaamd ‘Benjamin I’ en maakte reclame voor het Hollywood Safari-Park in het Duitse Stukenbrock. Deze olifant kwamen we in 1988 in Mersch-Walferdange in Luxemburg tegen. Daar was toen een geweldig ballonevenement met vele bijzonder special shapes.
Van 6 februari 1986 tot en met 21 oktober 1996 stond deze ballon op naam van Cameron Balloons. Daarna werd Andrea Smith uit Pollington – Goole (UK) de eigenaresse. Op 12 maart 2019 werd de olifant uitgeschreven en maakt het deel uit van de collectie oude ballonnen van de Britse Balloon Preservation Group.

G-BMKX Cameron 77 Elephant SS

G-BPRC Cameron 77 Elephant SS

Dan is er nog een derde identieke olifant gemaakt met c/n 1871. Ook deze ballon maakte reclame voor het Hollywood Safari-Park in Duitsland. Later werd dit vervangen door “Forellenhof” bij Borken.
Deze werd als G-BPRC geregistreerd en werd op 21 februari 1989 door Cameron Balloons ingeschreven. Tussen 9 december 1996 en 7 augustus 2000 was deze special shape in handen van Geoffrey Victor Beckwith uit York. Daarna is de G-BPRC overgegaan naar Achim Schneider in het Duitse Südlohn. Deze ballon is nog wel ingeschreven en zou dus nog luchtwaardig moeten zijn al is dat niet geheel zeker.

G-BMZY / C-FBKZ Cameron 77 Elephant SS

Ook de G-BMZY is een Cameron 77 Elephant SS. Deze olifant heeft als constructienummer 1363. Op 28 oktober 1986 werd de ballon op naam van Cameron Balloons ingeschreven en vertrok op 26 januari 1988 naar het Canadese register. Daar werd het de C-FBKZ op naam van Benoit Tarte uit L’Acadie in Quebec. Deze ballon staat nog altijd ingeschreven in Canada.
In afwijking op de eerder genoemde drie olifanten had deze special shape geen “huisje” op de rug van de olifant. Toch is de typeaanduiding gelijk aan die met “huisje” op de rug. Ook het maximale startgewicht is gelijk aan de 703 kg bij de andere drie ballonnen.
Deze olifant is roze. Nu niet aan een roze olifant denken…! Toch doen hè!?! De bijnaam van deze ballon zal niemand verbazen en is “Pink Elephant”.

 

Geef een reactie