Helikopters

Bijna Pasen; geel verrassings-ei zat goed verstopt op Lelystad Airport!

OO-NHX Eurocopter AS-365N-3 Dauphin 2

Lelystad Airport, 10 april 2020 – De verrassing kwam vandaag uit de hangar van Satys. Als een vervroegd paasgeel ei kwam daar ineens een Eurocopter AS-365N-3 Dauphin 2 helikopter tevoorschijn. Wanneer dit surprise-ei verstopt was weten we niet alleen vandaag was het niet moeilijk om te vinden…

OO-NHX Eurocopter AS-365N-3 Dauphin 2

Er stond geen registratie op het toestel. Ook was het verre van compleet. De gehele cockpit was zonder instrumenten, het interieur ontbrak, er ontbraken diverse panelen en deuren, die rotorbladen waren niet gemonteerd en ook de staart was ingekort.

OO-NHX Eurocopter AS-365N-3 Dauphin 2

Toch hebben we de identiteit van het toestel weten te achterhalen. Het gaat hier om de OO-NHX van Noordzee Helikopters Vlaanderen. Met dit toestel vervult Noordzee Helikopters de SAR-taken voor de Nederlandse kustwacht boven een deel van de Noordzee met als standplaats Den Helder.
De OO-NHX stamt uit 2005 en heeft als constructienummer 6706. Dit toestel heeft – zover we kunnen nagaan – voor het laatst gevlogen op 15 december 2019. Daarna is het kennelijk in groot onderhoud gegaan. Daarbij hoort nu ook een nieuwe verflaag.
Wanneer de OO-NHX per vrachtwagen bij de spuithal van Satys is aangekomen weten we niet. Wel is bekend dat de medewerkers van de vliegtuigspuiterij hier tussendoor aan gewerkt hebben. De heli heeft aan de zijkant in de spuithal gestaan, uit het zicht. Zodoende was er nog voldoende ruimte om tegelijkertijd andere grotere vliegtuigen te spuiten.
Het spuiten van de heli was een flinke klus. In verhouding met bijvoorbeeld een bizjet of een Fokker 50 heeft deze heli veel meer hoekjes, gaatjes en losse onderdelen om te spuiten. Al met al erg arbeidsintensief.

OO-NHX Eurocopter AS-365N-3 Dauphin 2

Vandaag mocht de OO-NHX weer terugkeren naar Den Helder. Die reis ging maar een klein stukje door de lucht en voor de rest per vrachtwagen.

OO-NHX Eurocopter AS-365N-3 Dauphin 2 vloog vandaag een klein stukje
OO-NHX Eurocopter AS-365N-3 Dauphin 2

Voor het vervoer was een mobiele hijskraan gearriveerd en een grote gesloten vrachtwagen. Nadat de Dauphin naar buiten was gereden voegde ook de hijskraan zich naast het toestel. Deze hief de heli op een corona-hoogte van 1,5 meter van de grond. Vervolgens werd langzaam de vrachtwagen achteruitgereden en zo verdween de helikopter beetje bij beetje in de vrachtwagen.

Toen eenmaal alles binnen stond werd het toestel goed vastgesjord en kon het dak en de zijkant van de truck weer gesloten worden. Op naar Den Helder om verder luchtwaardig gemaakt te worden.

Straks ziet OO-NHX er weer zo uit en wordt het weer ingezet voor haar belangrijke SAR-taken (Lelystad, 7 april 2018)

Een gedachte over “Bijna Pasen; geel verrassings-ei zat goed verstopt op Lelystad Airport!

Geef een reactie