Homebuilt

Starten en lopen!

PH-FFT Vans RV-12iS

Lelystad Airport, 10 april 2020 – Vandaag was het zover! Voor het eerst zou de zelfgebouwde PH-FFT Vans RV-12iS van Thom Sijs tot leven komen. Vooraf was de motor voorzien van de nodige vloeistoffen als motorolie en koelvloeistof. In de brandstoftank was 15 liter getankt, voldoende om te kijken of de systemen niet lekten en uiteraard ruim voldoende voor een eerste motortest.

De motorkap wordt vooraf nog even teruggeplaatst

Zichtbaar nerveus zette Thom Sijs zijn zelfbouwkist buiten. Het is toch wel “een dingetje” om na zoveel tijd bouwen nu uiteindelijk de motor voor het eerst te starten. Klopt alles wel? Is alles goed aangesloten? Vandaag was het een ‘goede vrijdag’ om daarachter te komen.

PH-FFT Vans RV-12iS klaar om gestart te worden
Ietwat gespannen stapt de bouwer in voor deze belangrijke fase in het bouwproces

Vooraf werd de motorbeplating nog even teruggeplaatst en vergrendeld. Ook werd de cover van de pitotbuis verwijderd. Bij de Vans RV-12iS zit deze in de het puntje van de spinner. Om deze na de vlucht goed af te schermen is er een tennisbal op geplaatst met een “remove before flight” eraan. Dat was nog een hele investering. Een tennisbal wordt namelijk niet standaard door Vans meegeleverd bij het bouwpakket en deze moest in een setje van drie bij de plaatselijke sportzaak aangeschaft worden. 😉

De tennisbal met “remove before flight’ op de pitotbuis

Met – voor de zekerheid – een brandblusser stand-by werden de pre-start checks uitgevoerd. Vervolgens kon de motor gestart worden. En… het motortje sloeg meteen aan, zonder aarzeling of sputteren. Het was starten en lopen!

Starten en lopen!
De Rotax motor draait meteen prima!

Om een draaiende motor in beeld te brengen is natuurlijk een stukje video veelzeggender dan een foto. Hieronder een korte impressie. Op het beeld lijkt de propeller langzaam te draaien, maar dat komt door de beeldsnelheid van de video.

Na de geslaagde proef was de bouwer van de Vans zichtbaar blij en opgetogen. En terecht! Nu op pad naar de volgende mijlpaal; taxiproeven en tenslotte het ultieme doel; de eerste vlucht!

Een blije en voldane lach die genoeg zegt!

2 gedachten over “Starten en lopen!

Geef een reactie