G-BXNV Cameron Colt AS-105GD hot airship met de noorderzon vertrokken

G-BNXV Cameron Colt AS-105GD

Barneveld, zomer 1998 – Tijdens de Internationale Ballonfiësta in Barneveld van 1998 was dit hot airship G-BXNV te zien. Hot airships zijn redelijk zeldzaam. Het is een kruising tussen een heteluchtballon en een zeppelin. Alleen is een zeppelin (met een geraamte) of een blimp (zonder geraamte) doorgaans gevuld met een gas dat lichter dan lucht is. Bij een hot airship wordt de lift verkregen door de stijgende warme lucht in de enveloppe. Een hot airship is eigenlijk een soort bestuurbare heteluchtballon.
De Engelse ballonfabriek van Colt had ervaring met het bouwen van hot airships. Toen Cameron de Colt fabriek in de jaren negentig inlijfde bleef men (zij het beperkt) hot airships maken. De typeaanduiding liet nog altijd de link naar het vroegere Colt zien. Zo is deze G-BXNV een Cameron Colt AS-105GD met constructienummer 4231. Dit luchtvaartuig is uitgerust met een Rotax 582 motor met twee cilinders, goed voor 64 pk (48 kW). Er kunnen wee personen tegelijk mee omhoog met dit hot airship.
Deze G-BXNV is op 19 februari 1998 ingeschreven op naam van ‘The Sleeping Society’ uit Edegem bij Antwerpen (België). Deze fabrikant van waterbedden gebruikte dit hot airship voor reclamedoeleinden. Zo ook tijdens de Internationale Ballonfiësta in Barneveld in 1998.

G-BNXV Cameron Colt AS-105GD

Dit luchtschip heeft uiteindelijk maar weinig gevaren. Dat geldt doorgaans voor de meeste hot airships. Je ziet ze niet vaak, soms bij ballon-evenementen eentje. Op 31 december 2001 had de G-BXNV nog maar 79 vaaruren in zijn logboek staan. Op 24 juli 2004 verliep de luchtwaardigheid van dit hot airship.
Wat er met de G-BXNV is geworden is onbekend. Op 14 mei 2009 heeft de CAA, de Britse luchtvaartautoriteit, het luchtvaartuig namelijk uitgeschreven met als reden dat de eigenaar van het hen bekende adres was vertrokken. Het lijkt erop dat ‘The Sleeping Society’ in een diepe slaap genaamd ‘faillissement’ is geraakt. Dit hot airship is daarbij onvindbaar geworden en met de noorderzon vertrokken…

Geef een reactie