Old TimersSportvliegtuigen

De valkeniers van Hilversum – Deel 2: D-ERJW Laverda F.8L Falco IV

D-ERJW Laverda F.8L Falco IV

Hilversum, 13 april 2020 – Deze dagen besteden we aandacht aan een groep Nederlandse liefhebbers van een spectaculaire roofvogel, de valk. In Nederland zijn er ruim honderd valkeniers. Wij kijken speciaal naar zes bijzondere valkeniers die vanaf Vliegveld Hilversum opereren. Zij zijn gespecialiseerd in het verzorgen van een prachtige Italiaanse valkensoort, de F.8L Falco.

D-ERJW Laverda F.8L Falco IV

We laten de Hilversumse Falco’s één voor één de revue passeren. De langst gebaseerde eerst, de “nieuweling” als laatste.
De D-ERJW is een Falco die in 1964 in de Italiaanse fabriek van Laverda is geproduceerd. Het constructienummer van deze kist is 403 en het wordt aangeduid als een Falco IV. De Falco IV is de laatste versie van de Falco’s die in een fabriek gebouwd zijn. Als eerste werden Falco’s gebouwd bij Aviamilano. Later bij Aeromere en tot slot bij Laverda, waar dus ook de D-ERJW is gebouwd.

D-ERJW Laverda F.8L Falco IV

Deze Laverda-versie heeft de sterkste motor van alle Falco’s, een Lycoming O-320 variant, goed voor 160 pk (119 kW). Vanwege deze zwaardere motor wordt dit model ook wel aangeduid als ‘Super Falco’.

G-ORJW Laverda F.8L Falco IV (Schaffen-Diest, 1988)

De vorige registraties van dit toestel waren achtereenvolgens D-ELDY, D-ELDV (op naam van W. Deubler / Pschorrbräu-Bierhallen uit München en Elmut Rohn uit Niederstetten) en G-ORJW. Op 2 december 1985 kwam dit kistje in Engeland terecht. De registratie is afgeleid van de eerste Britse eigenaar Robert John Wille (Go RJW!). Per 18 februari 1988 kwam de kist op naam te staan van Leonard Victor Broese van Groenou.

G-ORJW Laverda F.8L Falco IV (Keiheuvel, 1990)

Naderhand kwam deze Falco per 7 juli 1989 in handen van William Reginald Manners Sutton en kwam het uiteindelijk op 24 februari 2005 op naam te staan van de Schaatsenfabriek Viking uit Almere. Ondanks diverse wisselingen van eigenaar is dit kistje sinds 1988 steeds gebaseerd geweest op Vliegveld Hilversum en wordt het altijd gevlogen door Jaap Havekotte. Deze Falco is dan ook de langst gebaseerde van het zestal op Vliegveld Hilversum.

D-ERJW Laverda F.8L Falco IV met Jaap Havekotte

Nu de Brexit een feit is kiezen veel Europese vliegtuigeigenaren buiten de UK met een Brits geregistreerd vliegtuig ervoor om hun toestel om te laten registreren. Dat is in 2019 ook met de G-ORJW gebeurd. Sinds 17 mei 2019 is deze Falco uitgeschreven naar Duitsland. De letters op de kist hoefden maar een klein beetje aangepast te worden, de G-ORJW werd de D-ERJW.

G-ORJW Laverda F.8L Falco IV

In de afgelopen jaren is deze Falco op tal van evenementen en fly-ins te zien geweest. Het uiterlijk van het toestel is door de jaren heen wel een aantal keer aangepast, al bleef de hoofdkleur van het toestel rood. Op het toestel is sinds jaar en dag reclame te vinden van de Viking schaatsenfabriek. Aan één kant normaal geschreven, aan de andere kant op de kop. Dit voor als het toestel “inverted” vliegt, dan is de tekst nog gewoon goed te lezen.

De D-ERJW is uitgerust met reclame van de Viking schaatsenfabriek

Deze Falco is een gezelschapsdier. Het mag graag in het bijzijn van de ander Hilversumse Falco’s in formatie vliegen.

De G-ORJW hier in formatie met twee andere Hilversumse Falco’s en een North American AT-6 Texan

In quarantaine

Helaas moet deze Falco op dit moment even in quarantaine blijven. Op 5 april 2020 maakte het toestel een onfortuinlijke landing op Vliegveld Hilversum. Gelukkig geen persoonlijk letsel hierbij en het toestel lijkt licht beschadigd zodat het hopelijk weer snel bij de groep gevoegd kan worden! We wensen deze manke vogel dan ook beterschap en een spoedig herstel!

De hele serie

De overige delen van deze serie over de Hilversum valkeniers gemist? Klik dan hier:

  1. De valkeniers van Hilversum – Deel 1: de proloog; de productie van de F.8L Falco
  2. De valkeniers van Hilversum – Deel 2: D-ERJW Laverda F.8L Falco IV
  3. De valkeniers van Hilversum – Deel 3: D-ESHP Aeromere F.8L Falco III
  4. De valkeniers van Hilversum – Deel 4: PH-HGL Sequioa F.8L Falco
  5. De valkeniers van Hilversum – Deel 5: PH-FCO Sequioa F.8L Falco
  6. De valkeniers van Hilversum – Deel 6: D-EMMR Laverda F.8L Falco IV
  7. De valkeniers van Hilversum – Deel 7: D-EKEZ Aeromere F.8L Falco III
  8. De valkeniers van Hilversum – Deel 8: de roofvogelshow met zes F.8L Falco’s
  9. De valkeniers van Hilversum – Deel 9: de toegift; de overige F.8L Falco’s in Nederland

Geef een reactie