Old TimersSportvliegtuigen

De valkeniers van Hilversum – Deel 3: D-ESHP Aeromere F.8L Falco III

D-ESHP Aeromere F.8L Falco III

Hilversum, 14 april 2020 – Deze dagen besteden we aandacht aan een groep Nederlandse liefhebbers van een spectaculaire roofvogel, de valk. In Nederland zijn er ruim honderd valkeniers. Wij kijken speciaal naar zes bijzondere valkeniers die vanaf Vliegveld Hilversum opereren. Zij zijn gespecialiseerd in het verzorgen van een prachtige Italiaanse valkensoort, de F.8L Falco.

D-ESHP Aeromere F.8L Falco III

De Hilversumse Faclo die we dit keer bekijken is de D-ESHP. Dit exemplaar is in 1959 gebouwd bij Aeromere S.p.a. in het Italiaanse Trento. Daar liep het met productienummer 205 van de band. Deze versie wordt aangeduid als een Falco III. Een andere modelnaam is ‘F.8L Falco America’. Dat komt omdat deze versie ten opzicht van de Falco II enige aanpassingen had om het toestel te laten voldoen aan de Amerikaanse richtlijnen (FAA CAR Part 3). Op die manier kon de Falco ook uitvliegen richting de VS. De F.8L Falco III uit de Aeromere fabriek is uitgerust met een Lycoming O-320 motor van 150 pk (112 kW).

D-ESHP Aeromere F.8L Falco III

De D-ESHP is de oudste Falco op Vliegveld Hilversum. In zijn carrière heeft dit kistje nog twee andere kenmerken gekend, D-ENUB en LX-AIW. Als D-ENUB waren achtereenvolgens Manfred Behrens (Essen) en Montainesen GmbH (Essen) de eigenaren. In Luxemburg stond de kist achtereenvolgens op naam van Aéro-Sport Grand-Duché de Luxembourg, Charles B. Yater uit Wiltz en Cogel S.A. in de stad Luxembourg.

D-ESHP Aeromere F.8L Falco III

Deze Falco is uitgevoerd in Ferrari-rood en dat staat het kistje uitermate goed! Voor de D-ESHP zijn twee getrainde valkeniers beschikbaar. Bijna altijd gaat de eigenaar Jaap de Ruiter ermee op pad samen met zijn vlieg-compaan Henk Roelofs. Vaak wordt dan de zitpositie gewisseld op de terugweg. Zo maken beiden evenveel uurtjes als ‘Pilot in Command’. Ook deze Falco mag graag in formatie vliegen met de overige Hilversumse Falco’s.

D-ESHP Aeromere F.8L Falco III met Henk Roelofs (l) en Jaap de Ruiter (r)

De hele serie

De overige delen van deze serie over de Hilversum valkeniers gemist? Klik dan hier:

  1. De valkeniers van Hilversum – Deel 1: de proloog; de productie van de F.8L Falco
  2. De valkeniers van Hilversum – Deel 2: D-ERJW Laverda F.8L Falco IV
  3. De valkeniers van Hilversum – Deel 3: D-ESHP Aeromere F.8L Falco III
  4. De valkeniers van Hilversum – Deel 4: PH-HGL Sequioa F.8L Falco
  5. De valkeniers van Hilversum – Deel 5: PH-FCO Sequioa F.8L Falco
  6. De valkeniers van Hilversum – Deel 6: D-EMMR Laverda F.8L Falco IV
  7. De valkeniers van Hilversum – Deel 7: D-EKEZ Aeromere F.8L Falco III
  8. De valkeniers van Hilversum – Deel 8: de roofvogelshow met zes F.8L Falco’s
  9. De valkeniers van Hilversum – Deel 9: de toegift; de overige F.8L Falco’s in Nederland

 

Geef een reactie