SportvliegtuigenTwins

Formatievlucht van Martinair Flight Academy doet het licht uit

Formatievlucht van TB-10, TB-20 en DA 42NG van de Martinair Flight Academy

Lelystad Airport, 23 april 2020 – Twee dagen later dan gepland verlieten de laatste drie toestellen van de Martinair Flight Academy hun vertrouwde thuisbasis Lelystad Airport. Over de weg hadden afgelopen maandag de verhuiswagens alle andere zaken al meegenomen. Vanwege de harde wind eerder deze week was het vertrek van deze laatste drie toestellen uitgesteld. Het was namelijk de bedoeling dat de overgebleven drie toestellen dinsdag jl. een fly-by in formatie zouden maken alvorens koers te zetten naar hun nieuwe thuisbasis Groningen Airport Eelde. Dat was niet veilig met zoveel wind. Vandaag ging men in de herkansing.

De kisten voor de formatie; PH-MLO, PH-MFA en PH-MLL

Voor deze vlucht stonden klaar de PH-MLO Socata TB-10 Tobago, de PH-MLL Socata TB-20 Trinidad en de PH-MFA Diamond DA 42NG Twin Star. Alle kisten in de vertrouwde Martinair huiskleur.

Voor mooie air-to-air beelden was vanaf Teuge de PH-YAX Yakovlev Yak-52 gekomen. Hiermee zou de bekende luchtvaartfotograaf Ben Ullings meevliegen met zijn fototoestel.

PH-YAX Yakovlev Yak-52 gevlogen door Rob Grotendorst met in de backseat fotograaf Ben Ullings

Vlak voor vertrek werd er nog een fraaie foto onthuld die aangeboden werd aan de Martinair Flight Academy door Lelystad Airport met daarop als tekst: “1974 – 2020 Bedankt voor 46 jaar vliegoperatie op Lelystad Airport”. Daarna stapten de vliegers in voor de formatievlucht.

De foto met “1974 – 2020 Bedankt voor 46 jaar vliegoperatie op Lelystad Airport”
Persmomentje!

Nadat de motoren voor de laatste maal op platform Echo1 waren gestart taxieden de drie toestellen achterelkaar naar het uiterste begin van baan 05 (Sierra7). Daar trakteerde de brandweer van Lelystad Airport de vertrekkende kisten op een watersalut met de nieuwe crashtenders. Een flinke bak water!

Op behoorlijke afstand werd een watersaluut als afscheid gegeven

Vervolgens stegen één voor één de kisten op en voegden zich in een formatie boven Biddinghuizen. Daar werden een paar oefenrondjes gemaakt om een zeker gevoel te hebben bij het op lagere hoogte passeren van Lelystad Airport. Formatievliegen is nou niet bepaald een alledaagse training binnen de Martinair Flight Academy, maar het ging de ervaren vliegers prima af!

Er werden uiteindelijk twee passes gemaakt over het veld vanuit de richting 23. Het doel was dat de kisten op de foto kwamen met de verlaten locatie van de Martinair Flight Academy op de achtergrond.

De afscheidsformatie van de Martinair Flight Academy boven Lelystad Airport

Hierna verdween de formatie aan de horizon. De drie toestellen zetten koers richting het Noorden. Daarmee was de verhuizing van de Martinair Flight Academy voltooid.

“The making of…”

2 gedachten over “Formatievlucht van Martinair Flight Academy doet het licht uit

  1. Hoi, wij (ph-mbk) waren gisteren ook op Lelystad. Zonde dat we niet wat foto’s samen hebben kunnen maken aangezien de mbk een van de eerste kisten was waarmee gelest werd door Martinair. Heb je ons wel gezien?
    Groet Bart en Imke

    1. Hallo Bart en Imke,

      Wel gezien, niet gefotografeerd helaas. En ja, dat was leuk geweest als de PH-MBK in de formatie had meegevlogen. Ik vrees dat dit teveel aan organisatiewerk vergde in de drukke verhuistijd bij de MFA.

Geef een reactie