OE-IOI Embraer EMB-135BJ Legacy 600 komt geheel wit uit de spuithal

OE-IOI Embraer EMB-135BJ Legacy 600

Lelystad Airport, 21 april 2020 – We kopen een duur privévliegtuig. Daar spenderen we enkele miljoenen Euro’s aan. Vervolgens moet dat toestel voorzien worden van een nieuwe laklaag. En het meest creatieve wat we dan kunnen bedenken is: “We maken hem egaal wit!” Dit scenario overkwam de Oostenrijkse Embraer EMB-135BJ Legacy 600 met de registratie OE-IOI (c/n 14500498).
Op 13 maart 2020 landde deze bizjet vanuit Bremen. Daarna werd het direct in de spuithal van Satys gezet en ging men ermee aan de slag. Op 16 april 2020 had men de hangarruimte weer nodig voor een volgende klus. Alleen was de OE-IOI nog niet gereed om te vertrekken. Het spuitwerk was weliswaar klaar, maar een aantal panelen en bewegende delen waren nog niet weer teruggeplaatst op het toestel. En dat vliegt een beetje lastig…

De meeste bewegende delen ontbreken van deze Embraer

Goede raad (en parkeerruimte op Lelystad Airport) is duur en daarom werd gevraagd of voorlopig het toestel onderdak kon krijgen bij het luchtvaartmuseum Aviodrome. Dat was geen probleem en zo werd de Embraer daar naartoe gesleept.
Inmiddels staat de OE-IOI voor de T2-hangar op het platform bij het museum. De komende weken zal het daar nog wel even blijven staan vermoeden we. Zodra er weer capaciteit is bij Satys zal het toestel verder afgemaakt worden.
Om de opslagtijd goed door te komen zijn alle open panelen en de motorgondels goed afgesloten tegen weersinvloeden en bijvoorbeeld vogels. Inmiddels zat de eerste vogelpoep al weer op de romp. Een sopje voor aflevering zal dan ook nog wel even nodig zijn.

De motorgondel is aan weerskanten afgeplakt met plastic

De OE-IOI had bij aankomst best wel een aantrekkelijk kleurenschema. Opvallend zelfs! De kist is nu zeer anoniem geworden in zijn totaal witte jas. Het meest kleurrijke is wel het rood van het minuscule Oostenrijkse vlaggetje in de staart.

De OE-IOI Embraer EMB-135BJ Legacy 600 had bij aankomst een fraai kleurenschema!

Opmerkelijk is nog dat aan weerszijden van de romp vóór en achter in lichtgrijs de typeaanduiding ‘Legacy 600 by Embraer’ staat. Dit kennelijk om te voorkomen dat als je vooraan begint dat je dan achteraan niet meer weet om wat voor een toestel gaat!

de OE-IOI met ‘Legacy 600 by Embraer’ vooraan op de romp
Maar ook bij de motorgondel staat ‘Legacy 600 by Embraer’

We hebben geprobeerd om de OE-IOI zo kleurrijk mogelijk te fotograferen. Daarbij hebben we een blauwe lucht geregeld en fris groen gras met een paar fleurige paardenbloemen erin. Zo is het toch nog een gezellig plaatje geworden!

OE-IOI Embraer EMB-135BJ Legacy 600 vrolijk tussen de paardenbloemen

3 gedachten over “OE-IOI Embraer EMB-135BJ Legacy 600 komt geheel wit uit de spuithal

Geef een reactie