Sportvliegtuigen

Edambusters vlogen dit jaar een aangepast programma

De Edambusters op pad voor hun vlucht boven Nederland

Lelystad Airport, 4 mei 2020 – Sinds vele jaren vliegt de gelegenheidsformatie “the Edambusters” met een aantal sportvliegtuigen in formatie over evenementen ter gelegenheid van de dodenherdenking op 4 mei. Helaas zijn er dit jaar door de uitbraak van het coronavirus geen herdenkingen met publiek gepland. De Edambusters bedachten om als alternatief een formatievlucht te maken over een aantal verzorgingshuizen. Ook werd de formatie eerder op de dag gevlogen omdat Lelystad Airport momenteel al om 17:00 uur sluit.
De Edambusters is de Nederlandse tak van the Royal Air Forces Association (RAFA). Dit liefdadigheidsfonds zorgt voor ex Britse Royal Air Force vliegers en hun familie. De Edambusters vormen hier officieel het 1077 RAFA-squadron.
De formatie bestond dit jaar uit de F-BNYC van Ger May. Dit kistje voert jaarlijks de formatie aan. Twee toestellen van de Vliegclub Flevo flankeerden de Gardan GY-80-180 Horizon. Voor dat doel waren de PH-SCT en de G-BJSV opgetrommeld, beiden Piper Warrior II’s.

De drie Edambusters staan klaar op het platform

Al vroeg in de middag stonden de toestellen klaar op het Delta platform op Lelystad Airport. Ook Omroep Flevoland had aandacht voor de toestellen.

De Edambusters aangevoerd door de F-BNYC
Edambusters op pad naar de startbaan

Achterelkaar werd onder aanvoering van de F-BNYC naar het uiterste begin van baan 05 getaxied. Vanaf S7 werd één voor één gestart in een streaming take off. Vervolgens werd de formatie geformeerd en koers gezet richting Bravo om de CTR uit te vliegen.

Als eerste vloog de formatie over Harderwijk. Vandaaruit werd via Zeewolde doorgevlogen naar het Gooi om daarna over Almere te vliegen. Vervolgens werd Noord-Holland aangedaan. Ter hoogte van Medemblik werd het IJsselmeer weer overgestoken richting Dronten. Daar meldde men zich weer om terug te vliegen naar Lelystad Airport. Op de afbeelding hieronder is globaal de route te volgen. Het ADSB-signaal is niet overal juist opgepikt. Daardoor ziet de route er op papier een beetje grillig uit.

De alternatieve route van de Edambusters over de verzorgingshuizen

Mooi dat de Edambusters toch dit jaar kans hebben gezien hun traditie voort te zetten. Juist nu we dit jaar herdenken dat we alweer 75 jaar in vrijheid kunnen leven. Een vrijheid waar velen hun leven voor gegeven hebben en waar op een dag als vandaag bij stilgestaan wordt.

Geef een reactie