SportvliegtuigenTwins

Staatsieportret van de PH-UWL Cessna 421C Golden Eagle, zo’n foto krijgt van mij een 10!

PH-UWL Cessna 421C Golden Eagle

Teuge, 17 april 2020 – Soms maak ik een foto en dan weet ik eigenlijk bij voorbaat al, dit wordt een mooi plaatje! Tuurlijk, het is nimmer goed om als slager je eigen vlees te keuren, maar ik ben baas in op mijn eigen site en dus geef ik deze foto een dikke 10! 🙂

Wat vind ik er dan zo mooi aan?

  1. De kist: is redelijk zeldzaam in Europa en zeker in Nederland (er vliegen er maar twee, PH-MRO en PH-UWL).
  2. De kleur: Deze Cessna 421C Golden Eagle heeft een apart kleurtje.
  3. De zon: schijnt volop en staat in de rug.
  4. De lucht: Strakblauw.
  5. De omgeving: Lekker rustig, zonder storende elementen.
  6. Compositie: Horizon recht, beetje schuin van voren, net zodat op de foto de vleugel niet veel verder uitsteekt dan de staartvleugel en zo dat de registratie goed leesbaar is.

Zo ziet mijn eigen juryrapport eruit. Dan weten jullie gelijk wanneer ik het een geslaagde of minder geslaagde luchtvaartfoto vind. Over smaak valt uiteraard te twisten, maar dat doen we hier lekker niet! 🙂

Carrière PH-UWL

Nog kort iets over de PH-UWL (c/n 421C1234). Van dit type zijn er 859 gebouwd. Deze dikke twin is in 1982 uit de fabriek gerold en is al sinds januari 1987 in ons land. Daarvoor was deze Cessna 421C Golden Eagle geregistreerd als N2722U. Al gelijk in 1987 kwamen we de PH-UWL tegen op Teuge. Daar maakte de Cessna deel uit van de Uniwest Group. Vandaar de registratie beginnend met “UW”.

Zo zag de PH-UWL Cessna 421C Golden Eagle eruit op Teuge in 1987

Van 1990 tot en met 1993 stond de PH-UWL op naam van Westerheide Management en Consultancy. Bij deze eigenaar is het toestel ook overgespoten in zijn huidige opvallende kleur. En voor zijn leeftijd van 38 jaar oud ziet deze kist er nog prima uit!
Deze eigenaar heeft meerdere vliegtuigen in het bezit gehad en de meeste van zijn toestellen hadden (deels) deze kenmerkende zachtgele kleur. Naast de PH-UWL waren dat ook de PH-BAI (later HA-CTH) en de PH-JFH.

De HA-CTH Cessna 172P Skyhawk II is met dezelfde pot verf bewerkt als de PH-UWL

Inmiddels is de PH-UWL in meerdere handen overgegaan. Wie nu de eigenaar is weten we niet. Om privacyredenen is dat deel van het Nederlandse luchtvaartregister helaas tegenwoordig niet meer openbaar. Leve de privacywetgeving (die binnen Europa op dit gebied verschillend geïnterpreteerd wordt)!

Geef een reactie