Airliners

Sunday Airlines vliegt ook op donderdag

UP-B6703 Boeing 767-332(ER) – Sunday Airlines

Schiphol, 14 mei 2020 – Deze dag was er een exotische Boeing 767 te bewonderen op onze nationale luchthaven met de registratie UP-B6703. Sinds de corona pandemie is het luchtverkeer op Schiphol drastisch ontregeld. Er vliegen nog maar enkele reguliere lijnvluchten met passagiers.
Daarentegen is het aantal vrachtvluchten met vooral materialen voor de gezondheidszorg flink toegenomen. Gevolg daarvan is dat er nu ineens maatschappijen met toestellen naar Schiphol komen die we hier anders nooit zouden zien. Voor de luchtvaartfotografen kun je dan ook gerust stellen; de kwantiteit is minder maar de kwaliteit is hoog.

UP-B6703 Boeing 767-332(ER) van Sunday Airlines in de landing op baan 06

Vandaag een bijzondere vrachtvlucht met een passagierstoestel. Deze werd uitgevoerd door Sunday Airlines uit Kazachstan met hun UP-B6703 Boeing 767-322ER. En wat schetst onze verbazing, deze maatschappij vliegt ook op andere dagen van de week! 😉

Carrièrepad

Deze Boeing 767-332ER vloog voor het eerst op 30 mei 2000. Op twee weken na is deze kist dus 20 jaar oud. De aanduiding “ER” in het type geeft aan dat het toestel beschikt over Extra Range brandstoftanks. Echt een toestel voor de lange afstand dus.

UP-B6703 Boeing 767-332(ER) – Sunday Airlines

Deze kist heeft constructienummer 30597 en kwam op 15 juni 2000 in dienst bij Delta Airlines in de VS als N179DZ. Die carrière bij Delta was slechts van zeer korte duur want nog geen maand later, op 6 juli 2000, verhuisde het toestel naar China United Airlines als B-4025. In China werd het vervolgens op 3 maart 2002 omgeregistreerd naar B-2499 toen het voor Air China ging vliegen. Deze maatschappij zette de kist in april 2012 aan de kant in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Het duurde daarna tot 1 juni 2014 alvorens Sunday Airlines ermee vandoor ging.

Sunday Airlines

Sunday Airlines is opgericht in 2013 en heeft als thuisbasis Alma-Ata in Kazachstan. Het bedrijf is onderdeel van SCAT Airlines (Special Cargo Air Transport). Sunday is een chartermaatschappij en beschikt over een bescheiden vloot van vier Boeing 757’s (UP-B5702 t/m 5) en één enkele Boeing 767, het exemplaar dat vandaag naar Schiphol kwam.
De toestellen van Sunday Airlines hebben een vrolijke beschildering. En een beetje vrolijkheid kunnen we momenteel allemaal wel gebruiken! Vandaar dat wat ons betreft Sunday Airlies een welkome gast was op Schiphol.

Sunday Airlines heeft vrolijke kleuren!

Retourtje UAAA – EHAM

Onder het vluchtnummer DV5078 arriveerde het toestel na een vlucht van 7:30u uit Alma-Ata (UAAA). De 12 eersteklas stoelen en 278 economy stoelen waren leeg, maar er zat vracht aan boord. De aankomst stond overigens eerst gepland rond 03:30u in de vroege ochtend met een vertrektijd van 09:30u. Dat schema werd niet gehaald. De kist arriveerde even na 14:00u in de middag en vertrok weer (als DV5079) even na 17:30u. Bij vertrek was het toestel al na een paar honderd meter los. Omdat het leeg was had het niet veel baanlengte nodig.

De UP-B6703 was snel los bij de start op 36L (de Polderbaan)

Voor wie de kist gemist heeft, er zijn nieuwe kansen op 16, 19 en 23 mei 2020. Dan staat het toestel weer op de planning om Schiphol te bezoeken.

Gemist? Als het goed is komt de UP-B6703 nog weer terug

 

2 gedachten over “Sunday Airlines vliegt ook op donderdag

  1. Ha Adriaan,
   Ook leuk om jouw weer even gezien te hebben! Zoals je ziet heb ik het vertrek van de kist ook nog even afgewacht.
   Groet,
   Berend Jan

Geef een reactie