HelikoptersMilitairMuseum

Bristol 171 Sycamore Mk.52 in Aeronauticum Nordholz-Cuxhaven

Bristol 171 Sycamore Mk.52

Nordholz-Cuxhaven Aeronauticum, 20 mei 2017 – In het marine luchtvaartmuseum Aeronauticum bij Nordholz-Cuxhaven in Noord-Duitsland staat een Bristol 171 Sycamore Mk.52 helikopter. Dit is een vrij zeldzaam type. Van de 180 gebouwde exemplaren vliegt er momenteel nog maar eentje, de OE-XSY bij Red Bull. Buiten Engeland is er wereldwijd maar een handvol terug te vinden in musea.
Het Koninklijk Leger Museum in Brussel is een van de weinige andere musea in Europa waar een Sycamore te vinden is. Daar staat de XG547/S-T een voormalige Bristol 171 Sycamore Mk.14 van de Royal Air Force.

De XG547/S-T Bristol 171 Sycamore Mk.14 van de RAF in Brussel

Esdoorn

Het zaadje van de esdoorn

De naam Sycamore is overigens de Engelse benaming voor een ‘gewone esdoorn’. Deze boom heeft als gewoonte om zijn zaden in een soort helikopterrotortje af te leveren. Al draaiend dwarrelen ze op een gegeven moment uit de boom. Iedereen heeft er vroeger wel eens mee gespeeld. En zo lijkt de ‘gewone esdoorn’ sterk verwant aan de latere uitvinding van de helikopter.

Loopbaan

Tussen 1957 en 1959 werden 50 Sycamores afgeleverd aan de Duitse Luftwaffe en Marine. Die exemplaren werden aangeduid als de Sycamore Mk.52. De Sycamore in het museum draagt de kleuren van zijn vroegere taak als SAR-helikopter. Deze kist heeft als constructienummer 13473 en is afgeleverd aan de Luftwaffe in september 1957 als AS+330. Later is het toestel nog als LC+115 en 78+16 geregistreerd alvorens het uit militaire dienst afzwaaide. Daarna kreeg de Sycamore in juli 1977 de civiele registratie D-HALC opgespeld en werd lichtgroen gespoten.
Op 2 augustus 1986 raakte het toestel bij Worphausen (D) onherstelbaar beschadigd. Terwijl de D-HALC aan het ‘hoveren’ was brak er brand uit. Het toestel wist te landen, maar een luchtwaardige carrière was voorbij.

Museum

Uiteindelijk is de helikopter in het museum terecht gekomen. Daar werd het als ‘WE+543’ tentoongesteld met Marine-titels. Die onjuiste registratie is inmiddels weer verwijderd en het toestel staat nu zonder enig verder kenmerk in de buitenlucht.

Bristol 171 Sycamore Mk.52

Een bezoekje aan dit museum is overigens zeer aan te raden. Er staan nog meer interessante vliegtuigen!

Een gedachte over “Bristol 171 Sycamore Mk.52 in Aeronauticum Nordholz-Cuxhaven

  1. Een grappig detail is het feit dat de staart ondersteund wordt door een stapel houtblokken. De staartrotor lijkt trouwens te ontbreken.
    Het bestaan van dit museum was mij nog niet bekend: als ik nog eens in de buurt kom…

Geef een reactie