Homebuilt

Maiden flight PH-FFT Vans RV-12iS

21 mei 2020, maiden flight PH-FFT Vans RV-12iS

Lelystad Airport, 21 mei 2020 – Vandaag was de dag dat de PH-FFT Vans RV-12iS van Thom Sijs voor het eerst het luchtruim koos. Het meest spannende moment na een lange periode van nauwgezet bouwen aan dit zelfbouwtoestel. Zou-ie het doen?!?

Hemelvaart

En wat is er nou mooier om “ten hemelen te varen” op Hemelvaartsdag! Een uitgelezen dag om de eerste vlucht te maken moet Thom Sijs gedacht hebben. Het kistje en de pilot in command waren er klaar voor!

Thumbs up!

Even voor 12:00u taxiede de PH-FFT uit naar baan 23. Er stond een klein beetje rugwind, maar dat deerde niet. De vliegcondities waren goed. En bij het voorbijrijden kregen we een “thumbs up”, alles prima!

Thums up!

Vier seconden

De start had Thom al vele malen in zijn dromen voorbij zien komen. Ook had hij alle mogelijke YouTube filmpjes van startende RV-12’s bekeken. En hij wist inmiddels; gas erop, vier tellen wachten en dan vliegt-ie!

Binnen vier seconden was de PH-FFT Vans RV-12iS los!

Rustig lijnde de PH-FFT op en begon te rollen. En ja hoor, binnen de vier seconden was de RV-12iS airborne. Vervolgens klom Thom rusting op runway heading uit naar 2.000ft.

Met de toren had hij afgestemd dat hij op 2.000ft boven het veld zou blijven vliegen. Mocht het nodig zijn, dan kon hij altijd makkelijk het veld bereiken.

De PH-FFT Vans RV-12iS komt op 2.000ft voorbij over het veld

Fanclub

Er was een behoorlijke FFT-Fanclub meegereisd. Familie en vrienden wilden allen dit heugelijke moment meemaken. Die stonden belangstellend het voorbijvliegen van het kistje gade te slaan.

De fanclub

Uiteraard werd Thom geen moment uit het oog verloren door zijn vrouw Marjo die gespannen de hele vlucht volgde. PH-FFT staat voor “Fun For Two”. Nu vloog Thom nog alleen, maar ongetwijfeld zullen zij binnenkort samen op pad gaan met dit kistje!

Marjo Sijs, een goede observer op de grond

What goes up…

What goes up, must come down. Via een Mike arrival keerde de PH-FFT weer terug naar het veld. En na 40 minten zette Thom zijn bouwwerk weer op het dek in de polder. Hij ving het kistje netjes af en het toestel leek zichzelf zeer comfortabel te landen. Eerste missie geslaagd!

De PH-FFT in de landing
En touch down!

Na afloop vertelde Thom dat alles goed verlopen was. Wel had hij er een behoorlijk natte rug van gekregen! Dat vochtverlies kon hierna met een welverdiend koel glaasje prosecco teniet worden gedaan.

De PH-FFT Vans RV-12iS rolt uit na de landing

Bouwproces

De afgelopen tijd hebben we de bouw van dit toestel van zeer nabij kunnen volgen. Erg leuk om dan nu de eerste vlucht te kunnen vastleggen. We wensen Thom en Marjo veel “Fun For Two” toe de komende jaren!

PH-FFT Vans RV-12iS, een prachtig eindresultaat!

Hieronder een kleine collectie van de foto’s tijdens het bouwen van de PH-FFT.

5 gedachten over “Maiden flight PH-FFT Vans RV-12iS

Geef een reactie