Helikopters

ANWB MAA beëindigt vervoer van coronapatiënten met ‘Lifeliner5’

PH-HOW Airbus Helicopters H145

Lelystad Airport, 22 mei 2020 – Vandaag landde de PH-HOW Airbus Helicopters H145 van de ANWB Medical Air Assistance op Lelystad Airport na een vlucht vanaf de luchtmachtbasis Volkel bij Uden. Het callsign van de helikoper was ‘PH-HOW’ en niet meer ‘Lifiliner5’ zoals deze kist sinds 24 maart 2020 heette.

PH-HOW Airbus Helicopters H145

Dat betekent dat het vervoer van coronapatiënten door de lucht in Nederland momenteel beëindigd wordt. De afgelopen twee maanden heeft de ‘Lifeliner5’ talloze patiënten met het coronavirus vervoerd naar ziekenhuizen waar IC-capaciteit beschikbaar was. Er werden zelfs vluchten naar Duitsland gemaakt. Voor dat doel was deze ‘Waddenheli’ permanent tussen 07:00u en 19:00u standby op Volkel.

De PH-HOW op 5 april 2020 na een tankstop op Hilversum tussen de bedrijven door

Inmiddels is de druk op de IC’s afgenomen en hoeft er niet meer een verdeling over het land plaats te vinden. De afgelopen dagen zijn er zelfs weer patiënten uit Duitsland door de lucht teruggehaald om verder in Nederland, dichter bij huis, verpleegd te worden.

PH-HOW Airbus Helicopters H145

De PH-HOW heeft enorm belangrijk werk gedaan in de strijd tegen het coronavirus. Mede door deze helikopter bleef de bezetting van de beschikbare IC-bedden optimaal verdeeld over ons land.
Op een gegeven moment is zelfs nog kort het zusje van de PH-HOW, de PH-OOP, ingezet als ‘Lifeliner6’. De taak voor patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden, waar deze helikopters normaal voor worden gebruikt, werd toen waargenomen door een NH90 helikopter van de luchtmacht.

PH-HOW Airbus Helicopters H145 bij het platform van de hangar van de ANWB MAA

De PH-HOW landde vanmiddag voor de hangar van ANWB MAA op Lelystad Airport. Job done! Well done! Nu zullen de technici vast de nodige TLC loslaten op de helikopter zodat het weer snel inzetbaar is voor zijn eigenlijke taak in het noorden van ons land.
Dikke pluim voor de medewerkers van de ANWB MAA die deze klus als team geklaard hebben!

Geef een reactie