PH-LLN Airbus Helicopters H135 afgeleverd aan ANWB MAA

PH-LLN Airbus Helicopters H135

Lelystad Airport, 28 en 29 mei 2020 – Met de komst op 28 mei van de PH-LLN is de derde Airbus Helicopters H135 afgeleverd aan de ANWB Medical Air Assistance (MAA). Deze heli met c/n 2115 heeft in begin mei al een paar proefvluchten gemaakt bij de fabriek in het Duitse Donauwörth (EDPR) als D-HCBM.

Het identificatieplaatje van de PH-LLN Airbus Helicopters H135

Nu is het fabrieksnieuwe toestel aangekomen bij de vestiging van ANWB MAA op Lelystad Airport. De vlucht vanuit Donauwörth verliep via Koblenz-Winningen (EDRK) waar een tankstop werd gemaakt. Tijdens afleveringsvlucht zijn wel een paar Duitse en Hollandse muggen hard in aanraking gekomen met de nieuwe kist.

Duitse en Hollandse muggen op de neus van de PH-LLN

Net als alle registratie van de helikopters heeft ook deze weer een toepasselijk kenmerk ontvangen. PH-LLN staat in dit geval voor “LifeLiNer”. En raad eens wat…! Ook deze heli is geel!

Nummer drie en vier

De PH-LLN is de derde Airbus Helicopters H135 die in de vloot komt. Eerder gingen de PH-TTR en de PH-DOC hieraan vooraf. Voor de maand juni van dit jaar staat ook het vierde toestel op de planning, Dat wordt de PH-UMC (c/n 2117, ex D-HCBC). Die registratie staat voor “Universitair Medisch Centrum”.

PH-LLN Airbus Helicopters H135

Met de komst van de PH-LLN en de PH-UMC gaat afscheid genomen worden van de twee oudste helikopters in de vloot, de PH-ELP en PH-ULP. Beide toestellen met bouwjaar 2004 worden momenteel te koop aangeboden via de site www.blueberryaviation.com. De markt voor dergelijke tweedehands toestellen is goed en ANWB MAA verwacht dan ook dat er een goede bestemming voor de occasions gevonden wordt.

PH-LLN Airbus Helicopters H135

Reservevloot

Nu ANWB eerdaags over vier Airbus Helicopters H135’s beschikt kunnen alle vier de Lifeliner locaties met deze moderne helikopters uitgerust worden. De overgebleven Eurocopters bij ANWB MAA (PH-HVB en PH-MAA) worden als reservetoestellen ingezet.

De crew van de PH-LLN Airbus Helicopters H135 start de heli op

Beide heli’s hebben een nieuw medisch interieur gekregen dat gelijk is aan dat van de H135’s. Zo maakt het voor het medisch personeel aan boord geen verschil met welk toestel zij vliegen. Iedere heli is op gelijke wijze uitgerust. Daarnaast heeft de PH-MAA een Garmin GTN 750 cockpit gekregen. Die is weliswaar niet gelijk aan de Helionix suite in de H135 maar is zeker een moderne toevoeging aan het oorspronkelijke instrumentarium. Bij de eerstvolgende grote onderhoudsbeurt van de PH-HVB zal deze ook dezelfde upgrade krijgen.

PH-LLN Airbus Helicopters H135

Uniform en gereedschapskist

De PH-LLN moet nog zijn medisch interieur ontvangen en is ook nog niet van zijn gebruikelijke striping voorzien. Dat zal de komende weken in orde gebracht gaan worden, maar niet voordat ook de PH-UMC is afgeleverd en van een medisch interieur is voorzien. Tot die tijd wordt de PH-LLN toestel gebruikt voor instructievluchten om de crew van Lifeliner3 op Volkel wegwijs te maken met de nieuwe digitale Helionix cockpit van deze helikopter. Tot heden heeft men in de regio van Lifeliner3 daar nog geen ervaring mee. Uiteindelijk zal deze helikopter daarna in zijn nieuwe kloffie en met de juiste tools uitgerust zijn diensten gaan draaien vanaf één van de vier Lifeliner locaties in ons land.

De PH-LLN Airbus Helicopters H135 heeft nog niet de bekende striping

Naar Volkel

Vrijdagmorgen 29 mei 2020 vertrok de PH-LLN voor de geplande instructievluchten naar Volkel. Er werd eerst nog even getankt en kort na 10:00u ging het toestel op pad voor zijn eerste trainingsklus.

De PH-LLN Airbus Helicopters H135 wordt getankt voor de vlucht naar Volkel

Via Sierra3 werd oplegelijnd voor baan 05. Daarbij werd nog even netjes een 360-graden rondje gemaakt om daarna via een Bravo-departure de CTR van Lelystad Airport te verlaten.

De PH-LLN Airbus Helicopters H135 maakt een “360” boven de baan voor vertrek

De vloot van ANWB MAA ziet er momenteel als volgt uit:

Vlootoverzicht helikopters ANWB-MAA
Registratie Type C/N Verklaring registratie Bijzonderheden
PH-DOC Airbus Helicopters H135 2095 “Dokter” “Lifeliner4”
PH-ELP Eurocopter EC135 T2 370 “Help” For sale
PH-HOW Airbus Helicopters H145 20082 “Hulp Over Wadden” “Medec01/02”
PH-HVB Eurocopter EC135 T2+ 811 “Hulp Van Boven”
PH-LLN Airbus Helicopters H135 2115 “LifeLiNer”
PH-MAA Eurocopter EC135 T2+ 532 “Medical Air Assistance”
PH-OOP Airbus Helicopters H145 20063 “Hoop” “Medec01/02”
PH-TTR Airbus Helicopters H135 2041 “To The Rescue”
PH-ULP Eurocopter EC135 T2 376 “Hulp” For sale
PH-UMC Airbus Helicopters H135 2117 “Universitair Medisch Centrum”

 

PH-LLN Airbus Helicopters H135

3 gedachten over “PH-LLN Airbus Helicopters H135 afgeleverd aan ANWB MAA

  1. Hallo Lydia,

   Dank voor je reactie! De PH-LLN is inderdaad al weer geruime tijd operationeel. Er wordt overigens geregeld gewisseld tussen de locaties met de helikopters. Het is dus niet zo dat iedere locatie zijn “eigen” heli heeft.

   Groet,
   Berend Jan Floor

Geef een reactie