Gevarieerde Tweede Pinksterdag op Breda/Seppe

YU-HVZ Aérospatiale SA 341G Gazelle

Breda/Seppe, 1 juni 2020 – De Tweede Pinksterdag was gezegend met mooi vliegweer. Daar werd op Breda/Seppe dankbaar gebruik van gemaakt. Het leverde een gevarieerd “vliegprogramma” op.

YU-HVZ Aérospatiale SA 341G Gazelle

De leukste visitor op dit veld was daarbij de Servische YU-HVZ. Deze Aérospatiale SA 341G Gazelle staat gebaseerd op een privéheliport aan de Liempdseweg bij Best langs de snelweg A2.

YU-HVZ Aérospatiale SA 341G Gazelle

Vandaag wilde de eigenaar Peter van Zutphen met zijn Gazelle uit 1975 naar Engeland vliegen. Omdat het niet mogelijk is om vanuit de privéheliport internationaal te vliegen moest een korte stop gemaakt worden op Breda/Seppe. Daar werd de situatie even door de aanwezige Koninklijke Marechaussee in ogenschouw genomen en vervolgens kon de YU-HVZ weer opstijgen richting het westen.

YU-HVZ Aérospatiale SA 341G Gazelle met de Koninklijke Mareschaussee

Een Servisch geregistreerd privévliegtuig in Nederland komen we niet vaak tegen. En een klassieke Gazelle helikopter ook niet. Sterker nog, dit is de enige Gazelle die in ons land gebaseerd is. Daarnaast is de YU-HVZ slechts sporadisch op een Nederlands vliegveld te vinden omdat het doorgaans vanaf de heliport in Best opereert en daar ook in een hangar staat. In alle opzichten een erg leuke bezoeker dus!

YU-HVZ Aérospatiale SA 341G Gazelle
YU-HVZ Aérospatiale SA 341G Gazelle op weg naar de UK

Super Cub

Ook een leuke bezoeker was de PH-CUB Piper PA-18A-150 Super Cub. Deze Super Cub ziet er erg fraai uit voor zijn leeftijd. Het kistje is namelijk al in 1955 gebouwd. Sinds 8 februari 2019 verblijft dit kistje in ons land en staat het op naam van SkyRise Aviation op Rotterdam – The Hague Airport.

PH-CUB Piper PA-18A-150 Super Cub

De PH-CUB heeft als constructienummer 18-4264. Hiervoor heeft het in Italië gevlogen als I-VALP. Verder heeft het een Amerikaanse geschiedenis als N2488P en N10F.

PH-CUB Piper PA-18A-150 Super Cub

Deze Piper Super Cub is een PA-18A. Die A duidt erop dat het een versie is voor Agricultural werk, een landbouwsproeivliegtuig dus. Deze variant onderscheidt zich onder andere door de mogelijkheid om op de positie van de tweede zitplaats een zogenaamde ‘hopper-tank’ te plaatsten ten behoeve van bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

PH-CUB Piper PA-18A-150 Super Cub met een aanstaande stuiter

Voor landbouwsproeien wordt dit kistje inmiddels niet meer gebruikt. Vandaag maakte het een flink aantal touch and go’s om het starten en landen met een staartwielkist te oefenen. Dat ging er af en toe pittig aan toe. Door de soms wat vlagerige thermische wind waren letterlijk handen en voeten nodig om het toestelletje netjes te landen. De wind was zelfs zo grillig dat er een klein wervelwindje waar te nemen was.

Een lokaal wervelwindje

Opmerkelijk genoeg was dit toepasselijke kenmerk (PH-CUB) voor een (Super) Cub nog niet eerder aan een vliegtuig toegekend. De registratie PH-CUB is in het verleden wel al eens eerder gereserveerd geweest voor een Piper Cub of een Super Cub, maar het was nog nimmer definitief uitgegeven.

PH-CUB Piper PA-18A-150 Super Cub

Dubbeldekkers

Bij het Vliegend Museum Seppe werden twee dubbeldekkers naar buiten gereden. Als eerste vertrok de N74650 Boeing N2S-3 Stearman. Deze oldtimer vloog naar Midden-Zeeland en kwam na een paar uurtjes weer terug op honk.

N74650 Boeing N2S-3 Stearman
N74650 Boeing N2S-3 Stearman

De tweede dubbeldekker was de Brits geregistreerde G-AJHS. Deze De Havilland DH-82A Tiger Moth stamt uit 1939.

G-AJHS De Havilland DH-82A Tiger Moth

Omdat deze kist geen staartwiel heeft, maar een sleetje, werd gestart vanaf de grasstrook die aan de zuidkant van de verharde baan aanwezig is. Daarna werd een lokale vlucht gemaakt.

G-AJHS De Havilland DH-82A Tiger Moth

Na terugkomst werden nog een paar touch and go’s in het gras gemaakt. Daarna was de koek (of het worstenbroodje…) op en maakte de G-AJHS een full stop. Behoedzaam werd via het gras teruggetaxied naar de museumhangar.

Reclameslepen

Op Breda/Seppe is CNE Air gevestigd. Deze middag stonden er bij dit bedrijf twee reclamesleepjes op de planning die beiden uitgevoerd werden met een Piper PA-25-235 Pawnee van CNE Air.

G-BFPS Piper PA-25-235 Pawnee D

Als eerste vertrok de G-BFPS. Eerst werd nog even getankt en daarna werd de sleepkabel opgehaald.

G-BFPS Piper PA-25-235 Pawnee D
G-BFPS Piper PA-25-235 Pawnee D

Na de start werd een circuitje gevlogen en vervolgens werd nauwkeurig aangevlogen naar de gereedliggende banner. Het enterhaakje van de sleepkabel haakte in één keer vast in de lus tussen de rood-witte palen.

G-BFPS Piper PA-25-235 Pawnee D pikt zijn banner op

Toen de sleep los was van de grond bleek er een twist in het net te zitten. De piloot werd verzocht terug te keren en om de sleep af te werpen. Terwijl de G-BFPS op downwind vloog kwam het sleepnet toch uit zijn verstrengeling en leek goed te hangen. Voor de zekerheid werd een low pass gemaakt om de sleep vanaf de grond te beoordelen.

G-BFPS Piper PA-25-235 Pawnee D komt langs om de sleep te laten checken

Alleen de tweede letter (U) leek wat gehavend. Niet hinderlijk voor de leesbaarheid en dus kon doorgevlogen worden. Dat scheelde in elk geval aardig wat werk en daarmee tijd.

De “U” bleek een beetje gehavend uit de twist gekomen te zijn
Toch was de tekst goed leesbaar en werd ermee doorgevlogen

Ook de tweede sleep leek niet helemaal soepel te starten. Die werd uitgevoerd door de PH-BEY Piper PA-25-235 Pawnee C. Voor de start werd er nog een litertje of veertig aan brandstof in de tank in de neus gedaan. Na de sleepkabel opgehaald te hebben en de gebruikelijke run-up werd via baan 07 gestart.

PH-BEY Piper PA-25-235 Pawnee C

Direct na de start meldde de piloot dat hij terug zou keren om de sleepkabel weer af te werpen en te landen. Wat was het geval; er lekte brandstof op zijn voorruit en daardoor werd het zicht belemmerd. Niet prettig om de komende uren door matglas naar buiten te moeten turen.

PH-BEY Piper PA-25-235 Pawnee C

Vanaf de grond werd geopperd dat wellicht de tank wat te vol was gedaan en daardoor nu iets overstroomde. De vlieger nam geen risico en vloog langzaam zijn circuit om vervolgens de sleepkabel af te werpen.

PH-BEY Piper PA-25-235 Pawnee C komt terug om zijn sleepkabel af te werpen
De sleepkabel wordt onverrichter zake afgeworpen

Na een tweede behoedzaam gevlogen circuit werd veilig geland. Bij de hangar werd naar het voorval gekeken en werd de voorruit schoongemaakt. Daarna kon de PH-BEY alsnog op pad voor een sleepvlucht van twee uur.

Even later kon de PH-BEY Piper PA-25-235 Pawnee C alsnog zijn reclamesleep oppikken

Motorzwevers

Er vertrokken twee motorzwevers van het veld. Beiden waren even hiervoor vanuit hun aanhanger gereed gemaakt om te gaan vliegen.

PH-4U1 Pipistrel Taurus 503

Als eerste vertrok de PH-4U1 Pipistrel Taurus 503. Dit is feitelijk een ultralight. Maar dan wel een ultralight die als zweefvliegtuig kan vliegen en vanwege zijn Rotax 503 motor zelfstartend is.

PH-4U1 Pipistrel Taurus 503

We hadden de Pipistrel Taurus in Nederland nog niet eerder gezien en dat terwijl er toch vier exemplaren een PH-registratie hebben. De PH-4U1 is nog relatief kort in Nederland. Het toestel werd op 4 oktober 2019 ingeschreven.

PH-4U1 Pipistrel Taurus 503

De tweede motorzwever was de PH-1496 Schempp-Hirth Arcus M. Het taxiën met dit toestel is wel wat lastig. Om de vleugeltip op de verharding van de taxibaan te houden moet het toestel helemaal rechts van de taxibaan rijden.

PH-1496 Schempp-Hirth Arcus M

Eenmaal op de baan en als er gas wordt gegeven zie je snel de vleugeltips omhoogkomen en krijgt het toestel vlot lift.

PH-1496 Schempp-Hirth Arcus M
PH-1496 Schempp-Hirth Arcus M

Na de start en aangekomen op de gewenste hoogte wordt de motor uitgezet in ingeklapt. Op de panelen die dan het motorcompartiment afsluiten zijn zonnecellen aangebracht. Hiermee kan tijdens de vlucht elektriciteit opgewekt worden voor de apparatuur aan boord.

De deuren van het motorcompartiment bevatten ook zonnecellen

Breda Aviation

Toen we dit jaar in januari een keer op Breda/Seppe waren was de PH-BAN (ex G-GAEF) Aquila A211 nog niet operationeel. Vandaag konden we de PH-BAN voor het eerst fotograferen.

PH-BAN Aquila A211

Inmiddels zijn alle vier Aquila’s en de Tecnam P2010 in de vloot overgezet van het Briste register naar het Nederlandse. Dit als gevolg van de Brexit.

PH-BAN, PH-BAE en PH-BAG Aquila A211

Drie van de vier Aquila’s stonden mooi in het gelid met hun cockpitkap open. Een leuk gezicht.

PH-BAN, PH-BAE en PH-BAG Aquila A211

Gedurende de middag waren diverse kistjes van Breda Aviation actief en maakte lokale vluchten.

Rotterdam-connectie

Het is maar een klein stukje vliegen (20 minuten) vanaf Rotterdam – The Hague Airport. Omdat Breda/Seppe een ongecontroleerd vliegveld is, maken de vliegtuigen van Rotterdam veelvuldig gebruik van dit veld voor lesvluchten. Eerder noemde we al de PH-CUB vanuit Rotterdam, maar er waren meer toestellen die vandaag deze route vlogen.

Franse Mooney

De laatste tijd werd de F-HJMO Mooney M20J 205 gezien vanaf Breda/Seppe. Ook vandaag kwam het toestel hier landen na een vlucht richting Münster-Osnabrück. De tweede vlucht ging naar Kortrijk-Wevelgem (EBKT). Zo te horen vertrok het toestel daarbij om niet weer terug te keren naar Breda/Seppe. We vermoeden daarmee dat deze kist vanaf vandaag niet meer in Brabant is gestationeerd.

F-HJMO Mooney M20J 205
F-HJMO Mooney M20J 205

Grob G-115A

De gele Grob G-115A die op een paal aan de zuidzijde van het veld staat heeft kennelijk last van de warmte. De cockpitkap stond namelijk op een kiertje! Hierdoor lijkt het toestel aan de binnenkant te kunnen lijden hebben van weersinvloeden of wellicht zelfs nestelende vogels.

De kap van de “HB-SAP” (PH-SPC) Grob G-115A staat een stukje open
“HB-SAP” (PH-SPC) Grob G-115A

Op dit toestel in Breitlingkleuren staat de fake registratie HB-SAP. In werkelijkheid gaat het om de voormalige PH-SPC (c/n 8044).

Bezoekers

Naast de hierboven genoemde bezoekers waren er nog meer kisten “op visite”. Hieronder een overzicht.

Locals

Tot slot nog een fotogalerij van een paar lokaal gebaseerde toestellen op Breda/Seppe.

Geef een reactie