Ballonnen

PH-PZG Cameron N-77 voor 50 jaar PZ Zweegers

PH-PZG Cameron N-77

Barneveld, augustus 1987 – Een reclameballon in beeld deze keer. Ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van PZ Zweegers. Helaas niet mijn beste foto, maar leuk genoeg voor een artikeltje.
In 1937 startte Piet Zweegers zijn landbouwmachinefabriek P.J. Zweegers in Geldrop. Later kwamen zijn zoons Jan, Tony, Piet en André ook in het bedrijf weken en werd het bedrijf P.J. Zweegers & Zoonen, afgekort PZ Zweegers. Grootste wapenfeit van dit bedrijf is de uitvinding van de PZ cyclomaaier. Dit is een grasmaaier voor boeren om op een snelle en soepele manier hun graslanden te kunnen maaien.

50 jaar

In 1987 bestond het bedrijf vijftig jaar. Speciaal ter gelegenheid daarvan was een heteluchtballon aangeschaft. Dit was de PH-PZG, een Cameron N-77 met serienummer 1347. De ballon werd op 11 december 1986 ingeschreven. We kwamen deze ballon tegen tijdens vijfde Internationale Ballon Fiësta in Barneveld die van 5 tot en met 8 augustus 1987 plaatsvond.

Herbouwd

Later is de enveloppe van deze ballon herbouwd. Logisch, want de opschriften “PZ Zweegers 50” blijven natuurlijk maar één jaar actueel. Dat herbouwen kan als je dezelfde kroonring gebruikt. Dat is een kleine metalen ring bovenaan in de ballon waar allen loadtapes aan vastgemaakt zijn. Eigenlijk het “hart” van de ballon. In die kroonring is ook altijd het serienummer van de ballon terug te vinden. Zolang diezelfde kroonring maar gebruikt wordt kan er een nieuwe enveloppe gemaakt worden. Die kan uiteraard uit ander kleuren bestaan of het kan zelfs een ander type ballon zijn.

PH-PZG Cameron N-77 (Oldenzaal, 4 januari 1997)

De enveloppe van de PH-PZG werd niet helemaal vernieuwd. Alleen het middenstuk werd vervangen. De witte baan met de reclame van “PZ Zweegers 50” verdween en werd vervangen door geel-zwarte panelen. Uiteindelijk is deze ballon in maart 2001 definitief uit de vaart genomen.

Verkocht

P.J. Zweegers & Zoonen bestaat tegenwoordig niet meer als zelfstandig bedrijf. De familie heeft het bedrijf verkocht en inmiddels is het in handen van de Kuhn Groep. Er worden nog wel landbouwmachines gemaakt in Geldrop. En de grasmaaiers hebben nog steeds “PZ” in de typeaanduiding staan.
Met een deel van het familiekapitaal heeft Frank Zweegers, zoon van André en kleinzoon van Piet Zweegers Sr., de investeringsmaatschappij Breevast groot gemaakt en de ZBG (Zweegers Beheer Groep) opgericht. Daarover komen we binnenkort vast nog een keer “in de lucht”.

Geef een reactie