Nieuwe bizjet in Nederland; PH-CPI Embraer EMB-500 Phenom 100E

PH-CPI Embraer EMB-500 Phenom 100E

Lelystad Airport, 11 juni 2020 – Nog maar één dag ingeschreven en nu al op Lelystad Airport te zien, de PH-CPI. Deze Embraer EMB-500 Phenom 100E is op 10 juni 2020 ingeschreven in het Nederlandse luchtvaartregister. De “geboortedatum” van deze kist is 16 maart 2016 en heeft als constructienummer 50000368. De PH-CPI hoort vanaf nu thuis in de vloot van NextGen op Antwerpen.

PH-CPI Embraer EMB-500 Phenom 100E

Deze privéjet kwam vanaf Antwerpen (EBAW). Daar is het omgeregistreerd van SP-IAF naar PH-CPI. Dat omregistreren is simpel gehouden. De oude registratie is met een zwarte sticker waar het nieuwe kenmerk PH-CPI op staat overgeplakt . Als je goed kijkt zie je het reliëf van de oude letters nog onder de sticker zitten.

Onder de sticker met ‘PH-CPI’ is nog ‘SP-IAF’ te zien.
PH-CPI Embraer EMB-500 Phenom 100E

Vandaag was de eerste vlucht als PH-CPI. Via een straight-in approach landde deze bizjet op baan 05. Een kort vluchtje voor deze kist, slechts 30 minuten.

De vlucht van de PH-CPI van Antwerpen naar Lelystad

Na de landing wilde men doortaxiën naar platform C1 waar Dynamic Aviation is gevestigd. De toren vond het echter een beter idee als het toestel eerst op het D-platform werd geparkeerd en zo geschiedde.

PH-CPI Embraer EMB-500 Phenom 100E

De vliegers zetten de motoren uit en bevestigden de ‘remove before flights’. En tja, toen moest de kist nog naar Dynamic Aviation gesleept worden. Daarvoor werd een beroep gedaan op de vliegtuigtrekker van Satys. Deze kwam even later met trekstang achter de Folow-Me even later aangereden. De PH-CPI werd aangekoppeld en kon zo alsnog op de eindbestemming voor vandaag gebracht worden.

PH-CPI Embraer EMB-500 Phenom 100E achter de vliegtuigtrekker van Satys

Bij Dynamic Aviaton wordt het een en ander aan papierwerk verricht. Daarna gaat de kist naar verluid weer terug naar Antwerpen.

PH-CPI Embraer EMB-500 Phenom 100E

In 2016 hebben we de – toen nog fonkelnieuwe – Embraer al eens gezien op Genève. Tijdens de EBACE-expositie op de Zwitserse luchthaven stond het toestel als SP-IAF van Jet Story ten toon gesteld. De kist heeft op Warschau (EPWA) gebaseerd gestaan.

SP-IAF Embraer EMB-500 Phenom 100E tijdens EBACE in Genève (26 mei 2016)

In december 2019 stond de SP-IAF te koop met 608 vlieguren en 371 landingen. Het toestel heeft een cabine ontworpen door BMW Design Works met vier luxe passagiersstoelen en er is een klein toiletje aan boord. Een comfortabel reisapparaat!

Geef een reactie