HB-FLA Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter van Scenic Air op Reichenbach

HB-FLA Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter

Reichenbach, 18 mei 2018 – Deze Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter (c/n 905) heeft vanaf de geboorte op 7 februari 1994 altijd HB-FLA als roepnaam in zijn Zwitserse paspoort gehad. De kist is afgeleverd aan Zimex Aviation en heeft voor deze maatschappij onder andere geopereerd in Jemen, Libië en Uganda.
Sinds 23 december 2016 is Scenic Air AG de eigenaar van dit toestel. En de PC-6 is sindsdien gebaseerd op Reichenbach (LSGR) in het Kandertal. Daar wordt het ingezet voor rondvluchten, maar vooral ook voor het verzorgen van de heenreis van parachutisten.

Parachutisten uit de HB-FLA

We troffen de kist op 18 mei 2018 op Reichenbach waar het net klaar was met het droppen van parachutisten. Ongeveer gelijk met de springers kwam de HB-FLA aan de grond.

HB-FLA Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter komt in een duikvlucht naar beneden
HB-FLA Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter “on short final”
HB-FLA Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter

Na de landing werd de kist naar de pomp geduwd om even bij te tanken. Daarna zat de arbeid erop voor deze dag en ging de Turbo Porter de grote hangaar met het ronde draaiplateau in.

HB-FLA Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter
HB-FLA Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter bij de pomp
HB-FLA Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter wordt de hangar in gereden

De cockpit van de HB-FLA is in de loop der jaren gemoderniseerd. Er is een Garmin G500/G600 set ingekomen met twee beeldschermen. Ook is er een digitaal instrument (E.I. Inc. MVP-50) voor het motormanagement gemonteerd. De analoge instrumenten zijn hierdoor grotendeels verledentijd in het dashboard.

HB-FLA Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter met een dubbel Garmin beeldscherm
HB-FLA Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter heeft geen analoge klokken meer

Het interieur van de HB-FLA is spartaans te noemen. Er zitten houten bankjes in om zoveel mogelijk parachutisten mee te kennen nemen.

HB-FLA Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter met zijn spartaanse para-interieur

Voor het geval er rondvluchten mee gemaakt worden kan het originele interieur er weer in gezet worden. De stoelen liggen opgeslagen in de hangar van het toestel.

De stoelen van de HB-FLA staan netjes opgeslagen in de hangar

Hoewel het al mei was, had deze Turbo Porter zog zijn winterjas aan. Dat wil zeggen, er zaten nog ski’s op de wielpoten gemonteerd. Hierdoor is het mogelijk om met deze kist te landen en te starten van vlakke gletsjers.

HB-FLA Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter had nog ski’s gemonteerd voor landingen op geltsjers
HB-FLA Pilatus PC-6/B2-H4 Turbo Porter

Geef een reactie