Ballonvaren rond de langste dag in Zweden

Katrineholm op de langste dag in 1998

Katrineholm, 19 tot 27 juni 1998 – Vandaag is het de langste dag van het jaar. Leuk om daar even bij stil te staan leek ons. Dat doen we in Zweden deze keer. In 1998 werd het European Championship Hotair Ballooning gehouden in het Zweedse Katrineholm. Een bijzondere locatie voor ballonvaren, niet alleen geografisch, maar ook qua tijd. De regio van Katrineholm staat vol met Zweeds hout. Dat maakt de beschikbaarheid van landingsplaatsen gering.

Het bord bij de stadsgrens van Katrineholm

Ook het tijdstip rond de langste dag was bijzonder. Daardoor was het pas erg laat donker en alweer vroeg licht. Er werd dan ook overdag tussen de vaarten door geslapen. Tussen de avond en de ochtendvaarten was de tijd daarvoor te kort!

Folklore in Katrineholm rondom 21 juni, de langste dag

De aftrap van het element werd gegeven met de nodige folkore rond de 21e juni. Die dag wordt in Zweden feestelijk gevierd.
De ballonwedstrijden begonnen in Katrineholm met een zogenoemde ‘Key-Grab’. Op een paal in het meer was een grote sleutel opgehangen, naar ik me herinner van een spiksplinternieuwe Zweedse personenauto. De piloten moesten in een straal van meer dan drie kilometer ver weg opstijgen en proberen de sleutel van de paal te pakken. Dit zonder contact te maken met grond, bomen of water.

Pieter Kooistra met de PH-JEF Cameron N-56 is dichtbij

Het is helaas niemand gelukt die avond. Al was de Nederlander Pieter Kooistra met zijn wedstrijdballon PH-JEF er bijna bij.

D-ORUI Schroeder Fireballoon G22/16 (c/n 248)

Een andere Nederlandse deelnemer, de nestor van het wedstrijdballonvaren, Mathijs De Bruijn, presteerde het door met zijn “Blue Belle” D-ORUI op een varend vlot in het meer te landen. Natuurlijk ‘ground contact’ en daardoor uit de wedstrijd. Maar spectaculair was het wel. Hij liet zich een tijdje meevaren om vervolgens op de stijgen en een geschikte landingsplaats te vinden.

Mathijs De Bruijn met zijn D-ORUI op een vlot in het meer

Geef een reactie