N714AW North American SNJ-4 Texan in originele staat

N714AW North American SNJ-4 Texan

EAA AirVenture, Oshkosh, juli 2017 – Deze North American Texan variant ziet eruit om door een ringetje te halen. Het is de N714AW North American SNJ-4 Texan (c/n 88-12270), stamt uit 1943 en is door het Fagen Fighter WWII Museum uit Granite Falls (Minnesota) minutieus gerestaureerd. In 2017 werd deze kist op Oshkosh gekroond met de “Most Authentic Restauration” Award.

N714AW North American SNJ-4 Texan

Ook sleepte de kist dat jaar de EAA Phoenix Award binnen. De Phoenix Award wordt uitgereikt als erkenning van een uitzonderlijke prestatie in vakmanschap en toewijding voor het behoud van de luchtvaartgeschiedenis door middel van de restauratie van het vliegtuig.

N714AW North American SNJ-4 Texan

Deze SNJ-4 is bij de US Navy in dienst geweest met het Buro Number 27234. In de staart is deze registratie nog terug te vonden. Op de romp is de code 11-3 aangebracht. Als naam staat op de neus aan de linkerkant “Bundel Buggy” en “Katy”. Van deze SNJ-4 versie zijn er 1.240 gebouwd. Dit model is gelijk aan de Army AT-6C variant.

N714AW North American SNJ-4 Texan “Bundle Buggy” / “Katy”

Bewapening

De N714AW is een tot de tanden toe bewapend exemplaar. De meeste Texans werden gebruikt voor training en waren niet bewapend. Deze SNJ-4 heeft een mitrailleur bij de achterste zitpositie. De schutter moest daarvoor zijn stoel omdraaien en de cockpitkap kan dan weggeklapt worden.

N714AW North American SNJ-4 Texan met de achterste cockpitkap weggeklapt.

Ook in de vleugel is een kanon te vinden. Verder heeft deze kist nog ophangpunten onder de vlegel voor een viertal bommen.

Bommen en een proppenschieter

De bewapening is uiteraard niet meer functioneel en dient alleen ter verfraaiing van de originele kist. Tijdens de vlucht zijn deze onderdelen verwijderd.

N714AW North American SNJ-4 Texan vertrekt zonder “bewapening”

Marine Aircraft Group 11

De N714AW vertegenwoordigd de Marine Aircraft Group 11. Deze kleine eenheid vloog in de Tweede Wereldoorlog met bewapende SNJ-4’s op zoek naar artilleriestellingen rond Espiritu Santo, het grootste eiland van Vanuatu in de Pacific tussen Australië en Fiji. De Marine Aircraft Group 11 bestaat nog steeds en vliegt nu met de Lockheed Martin F-35C Lightning II vanaf Marine Corps Air Station Miramar.

Tweede leven

In 1958 verdween dit toestel uit de inventaris van de US Navy. De kist kwam op naam te staan van Sam Goldman/Chesapeake Airways Corp. in Salisbury MD. Het toestel is opgeslagen geweest en pas in 2008 werd de registratie N714AW aangevraagd. In de tussentijd is de SNJ-4 gerestaureerd door Ron Fagen van het Fagen Fighter WWII Museum. Pas op 4 november 2016 werd een nieuw bewijs van luchtwaardigheid voor deze warbird afgegeven.

N714AW North American SNJ-4 Texan

Geef een reactie