Helikopters

En dat is vier! PH-UMC Airbus Helicopters H135 arriveert bij ANWB MAA

PH-UMC Airbus Helicopters H135

Lelystad Airport, 25 juni 2020 – De vierde Airbus Helicopters H135 voor de ANWB Medical Air Assistance (MAA) is afgeleverd. En dat is al het tweede spiksplinternieuwe toestel dat binnen een maand in ontvangst is genomen.
Kwam op 28 mei 2020 de PH-LLN binnen, vandaag was het de beurt aan de PH-UMC om de route vanaf de fabriek in het Duitse Donauwörth (EDPR) af te leggen naar de Flevopolder.

PH-UMC Airbus Helicopters H135

De PH-UMC heeft constructienummer 2117. Deze kist heeft tijdens het testvliegen bij de fabriek de registratie D-HCBC gedragen. Ook bij deze helikopter is een toepasselijke registratie bedacht. PH-UMC staat voor “Universitair Medisch Centrum”.

PH-UMC Airbus Helicopters H135

De route liep ook nu, net als bij de PH-LLN, via Koblenz Winningen (EDRK). Er werd getankt maar niet bij de lokale Griek op het veld geluncht. De vliegers hadden boterhammen mee gekregen van Airbus. Ook wilde de bemanning het toestel zo snel mogelijk op plaats van bestemming hebben. Met dit zonnige weer is het namelijk knap benauwd in de heli. Er zit geen airco in het toestel, dit vanwege gewichtsbesparing.

Champagne bij aankomst

Via een long final voor baan 05 werd even na tweeën de gloednieuwe PH-UMC voor de hangaar gezet van de ANWB MAA. Terwijl de champagne werd ingeschonken werd al aan de werkzaamheden begonnen om het toestel inzetbaar te maken.

De PH-UMC werd meteen “besprongen” voor werkzaamheden

Kaal

Net als de eerdere drie H135’s is ook de PH-UMC in basaal fluoriderend geel afgeleverd en nog zonder het medisch interieur. De interieurs voor twee nieuwste H135’s komen binnenkort en worden door de Zwitserse firma Bucher Aircraft Interior Solutions geleverd. Als eerste wordt de PH-UMC voorzien, daarna de PH-LLN.

PH-UMC Airbus Helicopters H135

Opleidingstoestel

De PH-LLN wordt sinds aflevering eind mei tijdelijk ingezet voor het trainen van vliegers. Daarvoor staat de kist momenteel gebaseerd op de luchtmachtbasis Volkel. Het is daar makkelijker om instructievluchten uit te voeren dan in de CTR van Lelystad Airport. Het verkeersaanbod kan bij Lelystad grillig zijn waardoor het soms niet mogelijk is om circuitvliegen te oefenen. Om niet tegen die beperking aan te lopen is men uitgeweken naar een ander veld.

PH-UMC Airbus Helicopters H135

Drie van de zes

In oktober 2018 sloot de ANWB MAA een contract af voor de reservering van zes productieplekken voor de H135. Daarvan zijn er nu (naast de eerder geleverde PH-TTR) drie afgeroepen en geleverd (PH-DOC, PH-LLN en PH-UMC). Wanneer een beroep op de overige productieplekken wordt gedaan is niet bekend.

PH-UMC Airbus Helicopters H135

Twee oudere Eurocopter EC135’s (PH-ELP en PH-ULP) staan te koop en worden afgestoten als de PH-LLN en PH-UMC operationeel inzetbaar zijn. De overige twee Eurocopter EC135’s in de vloot (PH-HVB en PH-MAA) zijn qua medisch interieur al geüpgraded en identiek aan de nieuwere H135’s. Ook de cockpit van de PH-MAA is gemoderniseerd. Een aanpassing die bij eerste gelegenheid ook bij de PH-HVB gaat plaatsvinden.

De moderne “glazen” cockpit van de PH-UMC Airbus Helicopters H135

Reservecapaciteit

Met een vloot van zes traumahelikopters (twee Eurocopter EC135’s en vier Airbus Helicopters H135’s) zijn er permanent twee reservetoestellen beschikbaar voor de vier Lifeliner regio’s van de ANWB MAA. Een comfortabel aantal. De reservetoestellen staan stand-by op Lelystad Airport en kunnen vrijwel direct ingezet worden als één van de Lifeliners een technisch probleem krijgt.

Vandaag zaten de PH-ELP en de PH-MAA op de reservebank

Met dit moderne materiaal en in deze aantallen is de ANWB MAA in staat om haar belangrijke taak boven Nederland en een deel van Duitsland voor de komende tijd optimaal uit te blijven voeren.

Vlootoverzicht helikopters ANWB-MAA

Registratie Type C/N Verklaring registratie Bijzonderheden
PH-DOC Airbus Helicopters H135 2095 “Dokter” “Lifeliner4”
PH-ELP Eurocopter EC135 T2 370 “Help” For sale
PH-HOW Airbus Helicopters H145 20082 “Hulp Over Wadden” “Medec01/02”
PH-HVB Eurocopter EC135 T2+ 811 “Hulp Van Boven”
PH-LLN Airbus Helicopters H135 2115 “LifeLiNer”
PH-MAA Eurocopter EC135 T2+ 532 “Medical Air Assistance”
PH-OOP Airbus Helicopters H145 20063 “Hoop” “Medec01/02”
PH-TTR Airbus Helicopters H135 2041 “To The Rescue”
PH-ULP Eurocopter EC135 T2 376 “Hulp” For sale
PH-UMC Airbus Helicopters H135 2117 “Universitair Medisch Centrum”

 

PH-UMC Airbus Helicopters H135

4 gedachten over “En dat is vier! PH-UMC Airbus Helicopters H135 arriveert bij ANWB MAA

  1. Hallo Helifan,

   Om een gelijkmatig aantal vlieguren over de toestellen te krijgen is dat wel de bedoeling. Alleen in de praktijk is de PH-DOC vanaf het begin in het noorden als Lifeliner4 actief terwijl andere toestellen wel rouleren.
   Groet,
   Berend Jan Floor

Geef een reactie