Airliners

V5-WEC Embraer ERJ-145LR uit Windhoek in Namibië

V5-WEC Embraer ERJ-145LR – Westair

Schiphol, 10 juli 2020 – Een bezoeker uit een bijzondere hoek op Schiphol deze keer, namelijk Windhoek! Uit die hoek hadden we de wind nog niet eerder gehad! De V5-WEC is een Embraer ERJ-145LR Regional Jet van Westair Aviation. Dit is een maatschappij die gebaseerd is op Windhoek-Eros Airprot (FYWE) in de republiek Namibië. En voor bij wie de aardrijkskundeles over Afrika al wat weggezakt is, hier even een kaartje waar Namibië ligt:

Namibië in het zuiden van Afrika

Een toestel uit Namibië kom je in Europa niet ieder dag tegen. Dat maakt het bezoek van de V5-WEC aan Schiphol bijzonder. Het toestel was de dag ervoor binnengekomen en stond geparkeerd op het platform van Schiphol-Oost. Aanvankelijk stond een vertrek rond 07:00u in de ochtend gepland, maar dat werd gecanceld en een dag uitgesteld.

Een V5-registratie zie je niet vaak in Europa!

De V5-WEC is een Embraer ERJ-145LR (Long Range) en stamt uit 2001 met constructienummer 145447. Als testregistratie heeft er korte tijd PT-SUS op gestaan. Daarna is deze kist in oktober 2002 de Verenigde Staten terecht gekomen als N561RP. Daar werd de Embraer ingezet op de lijndiensten van Delta Connection, de regionale maatschappij van Delta.

V5-WEC Embraer ERJ-145LR – Westair

Tussen april 2016 en januari 2018 was er geen werk meer voor deze kist en werd het toestel tijdelijk stored gezet. In januari 2018 kreeg het een nieuwe, exotische, registratie: XY-ALI. De maatschappij Mandalay uit Rangoon in Myanmar ging ermee vliegen. Dat was van korte duur want in november 2018 werd de kist alweer N561RP. Pas het jaar daarop, in september 2019, werd deze kist aan de vloot van Westair toegevoegd. Het toestel biedt plaats aan vijftig passagiers.

V5-WEC Embraer ERJ-145LR – Westair

Westair Aviation is een chartermaatschappij opgericht in 1967 en heeft een vloot van zo’n dertig vliegtuigen. De meeste zijn één- en tweemotorige Cessna’s. Maar ook een Beech 400 en een King Air 200 horen in de vloot. Met vier tot zes Embraer ERJ-145’s verzorgt Westair ook lijndiensten naar Kaapstad in Zuid-Afrika.
Op 8 juli 2020 is de V5-WEC vanaf Windhoek in Namibië vertrokken. De range van een ERJ-145LR is volgens fabrieksopgave 2.870 kilometer. De V5-WEC is die dag doorgevlogen naar Mohammed V International Airport in Casablanca (GMMN) in Marokko. Dat is hemelsbreed een afstand van 6.770 kilometer. Dat moet inhouden dat de kist minimaal twee, maar vermoedelijk drie keer een tussenlanding heeft gemaakt om te tanken. Vanaf Casablanca is men de volgende dag (9 juli 2020) vertrokken richting Schiphol, een stuk van zo’n 2.300 kilometer. Het vluchtnummer was WAA148. De retourvlucht op 11 juli naar Casablanca is onder vluchtnummer WAA149.

V5-WEC Embraer ERJ-145LR – Westair

De V5-WEC is dit jaar al vaker in Europa gesignaleerd. Op 1 april 2020 was dit vliegtuig te gast op Zürich in Zwitserland.

V5-WEC Embraer ERJ-145LR – Westair

Geef een reactie