Bizjets

Liechtensteinse HB-VPL Beech 390 Permier IA bezoekt Teuge

HB-VPL Beech 390 Premier IA

Teuge, 11 juli 2020 – Even voor het middaguur was er op Teuge een fraaie bizjet in de vorm van de HB-VPL neergestreken. Dit is een Beech 390 Premier IA. En let op, dit is geen Zwitsers toestel! Hoewel je dat met een HB-registratie wel zou zeggen. In de staart bevindt zich geen Zwitsers vlaggetje, maar het wapen van Liechtenstein. De kist staat dus ingeschreven in het ministaatje Liechtenstein, ingeklemd tussen Zwitserland en Oostenrijk.

De HB-VPL heeft geen Zwitsers vlaggetje, maar het wapen van Liechtenstein in de staart

Beech 390 Premier

Het prototype van de Beech 390 Premier vloog voor het eerst op 22 december 1998. De Premier I was bedoeld als concurrent van de Cessna Citation en CitationJet modellen. Dit model is van 2001 tot en met 2012 in productie geweest. In totaal zijn er 292 exemplaren gebouwd in de Verenigde Staten. Nadat Hawker/Beechcraft in 2013 failliet ging is na de doorstart in 2014 bij Textron de naam Beechcraft wel voort blijven bestaan, maar de productie van bizjets werd niet voortgezet.

HB-VPL Beech 390 Premier IA

De HB-VPL stamt uit 2009 en heeft constructienummer RB-262. Hiervoor vloog het toestel als SX-FCA in Griekenland en als N262RB en N42LG in de VS.

HB-VPL Beech 390 Premier IA

Mollis

De HB-VPL staat op naam van TTA Trevisa-Treuhand-Anstalt. Dit bedrijf biedt uitgebreide diensten op het gebied van ondernemingsrecht, asset advisory, planning van structuren, vermogensbescherming en financieel beheer. De onderneming is gevestigd in Balzers, een plaatsje in Liechtenstein. Voor de exploitatie is Premier Aviation Anstalt aangewezen, ook een onderneming uit Balzers met hetzelfde postadres als TTA Trevisa-Treuhand-Anstalt. De thuisbasis van deze Beech is Mollis (LSMF) in Zwitserland. Dit veld ligt dichtbij Liechtenstein.

HB-VPL Beech 390 Premier IA

Paar dagen onderweg

De HB-VPL was al vanaf woensdag 8 juli 2020 op pad en maakte een leuk tripje. Als eerste werd van Altenrhein naar het Duitse eiland Sylt (EDXW) gevlogen. Op donderdagmiddag vloog men door naar Roskilde (EKRK) in Denemarken om later door te vliegen naar Bornholm (EKRN), een Deens eilandje in de Oostzee. Na een kort verblijf werd doorgevlogen naar Hamburg (EDDH).
Deze zaterdag vloog de HB-VPL van Hamburg naar Teuge, een vluchtje van 38 minuten.
Tenslotte keerde de kist in de middag met een vlucht van 50 minuten weer terug naar Mollis.

De route van de HB-VPL vandaag van Hamburg via Teuge terug naar Mollis

De HB-VPL was mooi te fotograferen terwijl het bij de pomp op Teuge stond. Door een aankomende regenbui was de lucht voorzien van dreigende wolken terwijl het toestel nog mooi in de zon stond. Dat leverde leuke plaatjes op!

HB-VPL Beech 390 Premier IA met een dreigende lucht

Geef een reactie