Bizjets

Global here, Global there, Global everywhere!

VP-CLP Bombardier BD-700-1A10 Global Express XRS en D-AFAL Bombardier BD-700-1A10 Global Express

Lelystad Airport, 27 juli 2020 – Vandaag was het weer zo ver dat een bizjet met een nieuwe beschildering klaar was voor vertrek. De VP-CLP Bombardier Global Express van het Russische LUKoil kwam de spuithal van Satys op Lelystad Airport uit. De VP-CLP is gebouwd in 2007 en heeft constructienummer 9267. In de loop van de tijd heeft het toestel al diverse registraties gehad; ex OY-LUK, M-MMAS, N78ZZ, C-FNDQ.

VP-CLP Bombardier BD-700-1A10 Global Express XRS is bijna gereed om naar buiten te gaan

Door een man

Daar waar vrouwen de naam hebben graag en vaak nieuwe kleding te passen komt het bij mannen voor dat zij kiezen voor dezelfde spijkerboek en hetzelfde T-shirt als er nieuwe kleren moeten komen. Gewoon omdat het lekker zit! We denken dan ook dat het nieuwe kleurenschema van de VP-CLP uitgekozen is door een man. Het uiterlijk van de Global Express is namelijk precies hetzelfde als toen de kist de spuithal inging! Ok, natuurlijk verklaarbaar omdat het toestel voor dezelfde eigenaar blijft vliegen, in dit geval LUKoil en omdat het bedrijf ook geen rebranding van de huisstijl heeft doorgemaakt. 😜

VP-CLP Bombardier BD-700-1A10 Global Express XRS komt langzaam in het daglicht

Vier weken

Op 29 juni 2020 was de VP-CLP geland op Lelystad Airport. De volgende dag, maandag 30 juni 2020, werd gestart met de werkzaamheden. En die duurden dus tot en met vandaag, exact vier weken later.

VP-CLP Bombardier BD-700-1A10 Global Express XRS

De VP-CLP werd aan het einde van de middag naar buiten gereden. De vliegers en een paar techneuten gingen aan de slag om het toestel technisch te checken. Daarbij werd de APU (Auxiliary Power Unit) gestart om de systemen van energie te voorzien.

VP-CLP Bombardier BD-700-1A10 Global Express XRS

Naderhand werd de kist op het Delta platform geparkeerd. Het vertrek zat er deze dag niet meer in, er werd nog een nachtje op Lelystad aan het verblijf vastgeplakt.

VP-CLP Bombardier BD-700-1A10 Global Express XRS

Volgende “patiënt”

Terwijl de VP-CLP met zijn checks bezig was werd de volgende “patiënt” alweer de spuithal ingereden. Zaterdag 25 juli 2020 was namelijk de D-AFAL teruggekeerd. Deze Global Express was in mei 2020 al door Satys onder handen genomen en kwam nu langs om nog wat nagekomen werkzaamheden te laten verrichten.

D-AFAL Bombardier BD-700-1A10 Global Express (26 juli 2020)

De dag hiervoor, zondag 26 juli 2020 konden we de D-AFAL in zijn fraaie tribal-kleurenschema in de zon op het Delta platform fotograferen. Deze kist trok veel bekijks van passanten. Zo kregen we de vraag of deze kist van één of andere popster was. Bij het horen dat de kist te koop is voor ruim €10 miljoen vond men dat wel een fors prijskaartje. Een snelle rekensom leerde dat de verkoop van het huis daarvoor zelfs niet toereikend zou zijn… 😆

De spanwijdte van de Global Express schatten wij dermate groot in dat twee van deze toestellen niet makkelijk naast elkaar op het platform van Lelystad Airport kunnen staan. Vandaar dat pas nadat de D-AFAL opgehaald was de VP-CLP op het platform bij de toren werd geparkeerd.

VP-CLP Bombardier BD-700-1A10 Global Express XRS samen met D-AFAL Bombardier BD-700-1A10 Global Express

Toch was er een moment dat beide Globals bij elkaar in één beeld gevat konden worden; Globals everywhere! 😎

VP-CLP Bombardier BD-700-1A10 Global Express XRS

Geef een reactie