OK-2003 ‘Maskot’, de tweede ballon van Kubíček

OK-2003 Kubicek BB Maskot

Chambley, 31 juli 1993 – Van 30 juli tot 8 augustus 1993 werd de derde Biennale Mondiale de l’Aérostation gehouden in de streek Lorraine in het noordoosten van Frankrijk. De twee voorgaande edities waren op het in aanbouw zijnde Franse regionale vliegveld Aéroport Metz-Nancy-Lorraine. Dit veld was inmiddels gereed en dus werd het grootste (tweejaarlijkse) ballonevenement van Europa nu gehouden op de voormalige NAVO-basis Chambley-Bussières. Van de negentien geplande vaarten konden er zestien doorgang vinden.
Op de eerste zaterdagmorgen steeg een bijzondere ballon op, de OK-2003. Dit is een special shape ballon genaamd ‘Maskot’ (mascotte). Het is een Kubíček BB Maskot om precies te zijn. Deze ballon heeft constructienummer 02 en is daarmee de tweede ballon die door de Tsjechische Kubíček ballonfabriek van Aleš Kubíček uit Brno in 1991 (het oprichtingsjaar van het bedrijf) is gebouwd.

OK-2003 Kubicek BB Maskot

Inmiddels is Kubíček een grote speler onder de ballonbouwers. Zij bouwen duurzame heteluchtballonnen gemaakt van een luchtdichte polyestersoort. Daarmee onderscheiden zij zich in de markt waar andere fabrikanten een nylonsoort (polyamide) gebruiken als ballonstof.
De OK-2003 is een klein ballonnetje met een inhoud van 32.000 Cu/ft (900 M³). Dat maakt dat er naast de piloot geen extra passagier mee kan varen.
De OK-2003 werd in Chambley gevaren door Belgische ballonvaarders. Op 31 augustus 2007 is deze special shape in België ingeschreven als OO-BOV. Sinds 29 april 2019 is deze ballon in Engeland ingeschreven. Nu is ‘Maskot’ geregistreerd als G-CLFL. Voor een inmiddels 27 jaar oude ballon best bijzonder dat er nog mee gevaren kan worden.

Geef een reactie