HeliCentre gaat met tweede Robinson R66 Turbine (PH-PVZ) vliegen

PH-PVZ Robinson R66 Turbine

Lelystad Airport, 31 juli 2020 – Het helikopterbedrijf HeliCentre op Lelystad Airport heeft een tweede Robinson R66 Turbine aan de vloot toegevoegd. Dit toestel is de PH-PVZ en arriveerde 30 juli 2020 vanaf de privé heliport van Peter van Zutphen bij Best (langs de A2). Daar stond het toestel gebaseerd nadat het op 19 september 2019 in Nederland was ingeschreven.

PH-PVZ Robinson R66 Turbine

Deze Robinson R66 is de met een Rolls-Royce RR300 turboshaft turbinemotor van 300 pk (220 kW) uitgeruste versie van de populaire reeks Amerikaanse Robinson helikopters (R22, R44 en R66). De R66 is iets groter dan de R44. In plaats van vier bij de R44 kan de R66 vijf personen aan boord vervoeren.

PH-PVZ Robinson R66 Turbine

Gewrapt

De PH-PVZ is gebouwd in 2015 en heeft constructienummer 0638. Het toestel werd op 17 september 2015 in België ingeschreven als OO-SEA. De helikopter, die oorspronkelijk metallic blauw is, werd gelijk na aflevering gewrapt in zwarte folie en kreeg de bedrijfsnaam Sea Coast opgespeld, een vastgoedonderneming uit het Belgische Nieuwpoort.

OO-SEA Robinson R66 Turbine

In september 2019 werd de OO-SEA, die al geruime tijd te koop stond, gekocht door de eerdergenoemde Peter van Zutphen uit Best. Hij gaf het toestel een Nederlands kenmerk met daarin zijn initialen verwerkt.

OO-SEA Robinson R66 Turbine

Vanaf nu gaat de PH-PVZ vliegen vanaf Lelystad Airport. Het toestel is toegevoegd aan de vloot van HeliCentre hoewel het bedrijf niet formeel de eigenaar is.

PH-PVZ Robinson R66 Turbine

Zusjes

De PH-PVZ komt bij HeliCentre een oude bekende tegen, de PH-HCE. Dit is een identieke Robinson R66 die in 2015 tegelijk met de OO-SEA/PH-PVZ is besteld bij de fabriek door de importeur Air Technology Belgium. De PH-HCE is het iets oudere zusje en draagt constructienummer 0624 en vliegt sinds 3 augustus 2015 bij HeliCentre. Toen de PH-HCE besteld werd verdubbelde de importeur de order met de gedachte een tweede exemplaar gerust aan te man te kunnen brengen.

De PH-HCE Robinson R66 Turbine is al sinds 2015 in de vloot (Lelystad, 17 juni 2020)

Familieportret

Vandaag werd de PH-PVZ voor een paar foto’s buitengezet. De kist kreeg een flinke plens water in het gezicht om even wakker te kunnen worden. En om het stof eraf te spoelen natuurlijk. En hoe gaat dat met zusjes, als de ene aandacht krijgt, wil de andere dat ook. Vandaar dat even later ook de PH-HCE naar buiten werd gereden.

Beide R66’s worden naast elkaar gezet voor de foto

En zo stonden even later beide blauwe heli’s bereidwillig keurig naast elkaar in de warme zomerzon te poseren. Een familieportret!

PH-PVZ en PH-HCE Robinson R66 Turbine
PH-PVZ en PH-HCE Robinson R66 Turbine
PH-PVZ en PH-HCE Robinson R66 Turbine

Overigens was dit niet de eerste keer dat de dames elkaar op Lelystad Airport ontmoet hebben. Ook op 8 mei 2017 troffen beide R66’s elkaar al eens. Toen nog als OO-SEA en PH-HCE.

OO-SEA met de PH-HCE Robinson R66 Turbine (Lelystad, 8 mei 2017)

Zoek de verschillen

Beide heli’s zijn in de kleur blauw metallic afgeleverd. Doordat de Belgische R66 direct in zwart folie gestoken werd, zijn ook diverse roosters van het toestel zwart gespoten. Nu het toestel weer “uitgepakt” is hebben de beide toestellen wel dezelfde basiskleur, maar aan de luchtroosters is het verschil te zien (en aan de registratie uiteraard).

Zoek de verschillen…

Op dit moment heeft de PH-PVZ nog niet het logo van HeliCentre op de rotormast staan. Dat komt binnenkort.

Het logo op de rotormast volgt nog

De PH-HCE en PH-PVZ zijn tot op heden de enige Robinsons met turbinemotoren (R66) die in Nederland staan ingeschreven. Verder staan er nog acht Robinson R44’s ingeschreven. In Nederland vliegt momenteel geen tweepersoons Robinson R22 meer met een PH-registratie.

 

Geef een reactie