D-HGSR MBB BO 105 CBS-5 op Verkehrslandeplatz Juist

D-HGSR MBB BO 105 CBS-5

Juist, 1 augustus 2020 – De Messerschmitt-Bölkow-Blohm (MBB) BO 105 is een helikoptertype dat van 1967 tot en met 2001 in productie is geweest. In totaal zijn er 1.406 exemplaren van gebouwd. Daarvan zijn er nog steeds een aantal operationeel al wordt het type wel steeds meer een zeldzaamheid. Erg blij waren we dan ook bij ons bezoek aan het Duitse Waddeneiland Juist (EDWJ) de D-HGSR tegen te komen.

D-HGSR MBB BO 105 CBS-5

Dit is een MBB BO 105 CBS-5 uit 1997. Het constructienummer van deze helikoper is S-925. Altijd heeft deze kist de registratie D-HGSR gehad.

D-HGSR MBB BO 105 CBS-5

In februari 1997 kwam dit toestel in dienst bij het Bundesministerium des Innern (Ministerie van Binnenlandse Zaken) in Duitsland. Daar ging het vliegen voor de Luftrettung en Katastrophenschutz. Deze overheidsorganisatie verzorgt ambulancediensten en reddingsvluchten. In die tijd heette het toestel “Christoph 35” (naar de beschermheilige van de reizigers Sint Christoffel).

D-HGSR MBB BO 105 CBS-5

Tot 2008 heeft de BMI Luftrettung het type MBB BO 105 in de vloot gehad. Daarna werden de Bölkows vervangen door de Eurocopter EC135.

D-HGSR MBB BO 105 CBS-5

Nadat de D-HGRS ook was uitgefaseerd werd het toestel overgenomen door Heli Aviation GmbH. Vervolgens is de D-HGSR in 2011 en 2013 te koop gezet en in privé-eigendom gekomen.

D-HGSR MBB BO 105 CBS-5

In de loop er jaren is de Bölkow zijn oranje kleurenschema van de Luftrettung kwijtgeraakt. De helikoper is nu getooid in een aantrekkelijk blauw-grijs-zwarte livery.
Op het typeplaatje van dit toestel staat dat het een Eurocopter is. MBB was opgegaan in DASA en dat is in 1992 weer samengegaan met het Franse Aérospatiale om Eurocopter te vormen. Inmiddels heet deze onderneming Airbus Helicopters. De BO 105 is in de volksmond altijd MBB of gewoon Bölkow blijven heten.

Het typeplaatje van de D-HGSR MBB BO 105 CBS-5

Tegenwoordig heeft deze D-HGSR Essen-Mülheim als thuisbasis. De laatste dag van juli werd gebruikt om naar het prachtige Duitse Waddeneiland Juist te vliegen. Daar zou de kist vertoeven tot en met 2 augustus om vervolgens weer huiswaarts te vliegen.
We waren verguld om deze heli op Juist te zien staan. Al maakten de agressief bijtende horzels het een uitdaging om het toestel ongeschonden te fotograferen. Maar ach ja… alles voor het plaatje, nietwaar!?

D-HGSR MBB BO 105 CBS-5

Geef een reactie