SP-YMG Yakovlev Yak-52 is geen ouwe kraai

SP-YMG Yakovlev Yak-52

Wilhelmshaven, 1 augustus 2020 – De SP-YMG is een relatief jonge Yakovlev Yak-52. Het toestel is gebouwd in 1991 en heeft als constructienummer 9111503. Indertijd heeft dit toestel gevlogen in Rusland voor de DOSAAF (vrij vertaald: Vrijwilliger vereniging voor de samenwerking met het leger, de luchtvaart en de marine) met de code “53” blauw.

SP-YMG Yakovlev Yak-52

Na zijn militaire diensttijd heeft deze Yak een civiel Russisch kenmerk gekregen, RA-3429K. Daarna is het toestel naar Litouwen verhuisd als LY-CAA en LY-FLY. In die tijd heeft deze kist ook zijn huidige registratie gekregen.

SP-YMG Yakovlev Yak-52

In de eerste helft van 2012 werd er een registratie in San Marino aangevraagd, de T7-GER. GER duidt op Germany en een Duitse eigenaar was hierbij niet verwonderlijk. In 2014 werd de registratie weer een keer gewisseld, deze keer werd de kist Pools geregistreerd als SP-YMG. En met dat kenmerk vliegt het toestel nog altijd.

Hier nog als T7-GER Yakovlev Yak-52 (Hahnweide, 7 september 2013)

Tegenwoordig heeft de SP-YMG het vliegveld Rotenburg Wümme (EDXQ) – ten oosten van Bremen – als thuisbasis. Op de romp is met Germaanse letters “Yak-Team Wümme” aangebracht.

SP-YMG Yakovlev Yak-52 met “Yak-Team Wümme” (Hahnweide, september 2019)

No Crow

De naam van deze Yak-52 is “No Crow”. We hebben wel een idee waar die naam vandaan komt; Deze naam en de beschildering hebben sterke gelijkenis met de North American P-51D Mustang genaamd “Old Crow” die in de Tweede Wereldoorlog werd gevlogen door Bud Anderson. Anderson – die geboren is op 13 januari 1922 en thans 98 jaar is – vloog gedurende twee periodes in de Tweede Wereldoorlog (met de P-51B 43-24823 en de P-51D 44-14450 / B6-S) in totaal 116 missies met zijn Mustangs met de naam “Old Crow”. In die tijd behaalde hij zestien overwinningen en verwierf daarmee driemaal de ACE-status.

Overigens had Bud Anderson de naam voor zijn toestel afgeleid van het gelijknamige whiskeymerk “Old Crow”.

SP-YMG Yakovlev Yak-52 met “No Crow” op de neus

Er vliegen / vlogen meerdere Mustangs met de naam “Old Crow” in het warbirdcircuit. Zo is er de N551E North American P-51B Mustang in de kleuren van het eerste toestel van Anderson;

N551E North American P-51B Mustang “Old Crow” (Oshkosh, juli 2015)

De N167F North American P-51D Mustang is een tweede oude kraai. Deze kist heeft zelfs twee verschillende kleurenschema’s met “Old Crow” gehad, eerst zilvergrijs en later donkergroen (zoals de P-51B van Anderson). De N167F is nu de G-SHWN geworden en vliegt tegenwoordig met andere kleuren.

N167F North American P-51D Mustang in zilverkleurige beschildering (Zoersel, 23 juni 1993)
N167F North American P-51D Mustang in donkergroen als “Old Crow”(Oostwold, 1 juni 2009)

En tenslotte de N451MG North American P-51D Mustang. Op deze laatste lijkt het kleurenschema van de SP-YMG het meest geënt.

N451MG North American P-51D Mustang als “Old Crow” (Oshkosh, juli 2017)

In Nederland vliegt er ook een “Old Crow”. Alleen is dat een Boeing Stearman B75N1 dubbeldekker met de registratie N9912H.

Na het zien val al die ouwe kraaien kunnen we wel vaststellen dat de SP-YBG geen echte kraai is. De naam van de kist is daarmee de waarheid, “No Crow”!

Wilhelmshaven

De SP-YMG zijn we tegengekomen op Wilhelmshaven toen daar op 1 augustus 2020 een bescheiden Fly-In werd gehouden. Eén van de eerste in het “corona-tijdperk”. De Yak maakte een lokale vlucht en kwam daarbij een keertje fraai langs zoemen.

SP-YMG Yakovlev Yak-52

Eerder hebben we deze Yak ontmoet op Hahnweide. In 2013 nog als T7-GER en in 2019 als SP-YMG. Beide keren stond het toestel roerloos geparkeerd. Op Wilhelmshaven zagen we de kist voor het eerst ook vliegend.

SP-YMG Yakovlev Yak-52 (Hahnweide, september 2019)

Geef een reactie