Leap Frogs Parachute Team; de “springkikkers” van de US Navy

Leap Frogs

El Centro (Californië), 10 maart 2018 – Tijdens de airshow in maart 2018 op de Naval Air Facility El Centro in Californië gaven de “Leap Frogs” van de US Navy een demonstratie van hun kunnen. Met een Sikorsky MH-60S Knighthawk warden de parachutisten van dit US Navy demonstratieteam naar de gewenste springhoogte gebracht. Vanaf daar hielden de passagiers van de heli het voor gezien, zij stelden geen prijs op een comfortabele terugreis.

Leap Frogs

Vergezeld van rookpotten kwamen de “springende kikkers” naar beneden. Eenmaal met hun parachute open werd in sierlijke bochten afgedaald. Een groepje van drie kwam in de lucht bij elkaar. Een para kwam boven de middelste te hangen, de andere omgekeerd eronder! Die truc hadden we nog niet eerder gezien!

Leap Frogs
Eén boven de middelste springen en één op zijn kop eronder

Onder op de parachutes van de “Leap Frogs” zijn de teksten “NAVY” “SEALS” en “EOD” te zien. Dat laatste staat voor “Explosive Ordnance Disposal”. In het Nederlands wordt hiervoor dezelfde afkorting gebruikt, alleen betekent “EOD” dan Explosieven Opruimingsdienst Defensie”.

Een van de Leap Frogs met “EOD” onder zijn chute

De “Leap Frogs” bestaan uit vrijwilligers die allen dienen bij de US Navy. De parachutisten zijn militairen voor speciale operaties. Het team valt onder het Amerikaanse Ministerie van Defensie en wordt erkend door de FAA (Federal Aviation Administration). De “Leap Frogs” bestaan sinds 1974.

Leap Frogs

Oorspronkelijk waren er twee Navy Parachute Teams. Het team van de Oostkust (NPT East) werd de “Chuting Stars” genoemd en het team van de Westkust (NPT West) de “Leap Frogs”. Vanwege kostenbesparing zijn halverwege de jaren tachtig alleen de “Leap Frogs” overgebleven.

 

 

Leap Frogs

Geef een reactie